2018-04-21 4133 浏览
今晚同老豆和Uncle去左尚德食饭,平时成日排长龙先入得,今天不用等位。其实之前食过都ok,不过今天的𩠌菜就有少少败北。一坐低梗系整杯功夫茶饮下先啦。茶味香浓又够热。呢度的前菜也很不错,食落口慢慢渗出d甜味,觉得应该无落太多糖做调味。全晚最败北系海蜇手撕鸡,味道系正常的,之不过鸡肉少之又少得来,摆到明系用刀切的,无左手撕出来的鸡肉质感,色泽亦唔多靓。下次都系要叫返卤水鸭。黄花鱼贯切水准,只系我地去到嘅时候叫咩鱼无咩鱼,最后先至食黄花鱼。不过黄花鱼不嬲都肉嫩,煮过龙都唔会老,所以要整到呢个水准其实难度唔高。蚝饼ok的,外脆内腍,蚝仔份量适中,不过略嫌过左少少火候,颜色深左d,影响左个卖相。建议大家可以叫佢俾碟芫茜一起食。又棉又稠的潮州粥。奉送潮州驰名糖水开边绿豆爽,正。
功夫茶

一坐低梗系整杯功夫茶饮下先啦。茶味香浓又够热。
潮州咸菜

海蜇手撕鸡
黄花鱼

蚝饼

白粥

又棉又稠的潮州粥。
开边绿豆爽

奉送潮州驰名糖水开边绿豆爽,正。
功夫茶
潮州咸菜