2024-02-06
同朋友去完台湾意犹未尽,再相约去食台湾地道野!铜锣湾就最方便我地,最后拣咗位于登龙街嘅灯笼卤味!佢每间分店都有台式嘅霓虹灯牌装修,几有feel。山原来铜锣湾呢间有两层,今次我地就坐喺二楼。懒得谂,就快快用手机落单《灯笼饱饱2人套餐》$208 不收加一,几抵食。《台式卤味》基本包咗6款配料,有百页豆腐、菜、猪耳、云耳、萝白、麻吉烧、牛肚。另可加$ 点其他配料: +$15 鸭血 及 +$25 牛腱肉配料都入味,两个人真系够食,仲有面底选择,我地拣咗王子面,原来系台湾嘅福面,都几吸汤入味。《师大秘传卤鸡翅膀(4只)》几入味~大只多肉~小食四选一,我地拣咗《Shake Shake海苔盐酥鸡》,有埋纸袋同海苔粉比我地Shake,均匀惹味,盐酥鸡又几香脆可口~最后有《九份综合芋圆(冷)》比预期好味,唔会似泥胶咁~仲有红豆同珍珠~个餐仲包热饮,冻饮都系+$3,我地拣咗《(热)蜂蜜荔枝红茶》同《(热)茉香绿茶》原来个set都几饱,仲要唔使加一都几抵食。
山 原来铜锣湾呢间有两层,今次我地就坐喺二楼。
《师大秘传卤鸡翅膀(4只)》几入味~大只多肉~
最后有《九份综合芋圆(冷)》
比预期好味,唔会似泥胶咁~仲有红豆同珍珠~
个餐仲包热饮,冻饮都系+$3,我地拣咗
《(热)蜂蜜荔枝红茶》同《(热)茉香绿茶》
原来个set都几饱,仲要唔使加一都几抵食。