2018-02-14
周日几只饭脚last minute call食晚饭。礼拜日揾位更系唔易啦,其中一个话试写字楼区一定有,结果就贡咗上中环名馆。Soho 区食中菜晚饭都系第一次。抢眼茶壶炖汤见有特色就落单 天山雪莲炖海星、姬松茸炖花胶 功夫茶杯盛载的确有啲架势,两个炖汤均以鸡汤底炖煮,鲜味各有千秋,海星汤味道近似轻量版螺贝类的鲜甜;松茸花胶就充斥菇菌香,入口微带浆黏,冬日炖汤倍感温暖。前菜 胡麻贡菜鲜合桃 及 海葡萄沙律菜 酱料都注入少量芥辣,非我所好,不过合桃香,海葡萄与沙律菜都可以食得出新鲜味。 口痕友晚饭叫咗两个点心 海绵叉烧包 鲜虾金鱼饺,叉烧包的确较一般酒楼松软;虾饺造型可爱味道未算突出。中菜加点心不其然会饮啖茶,味蕾即时为之一振,原来系餐厅自家荞麦茶,茶香独特整晚饮得特别多茶。饭桶友 Order 咗个 和风樱花虾炒饭 樱花虾跟酱油又真系令到个饭几香口嘅。佐以 蜜椒土豆安格斯牛柳粒 啱晒;啲薯仔索晒牛肉同酱汁味道又香又甜又惹味。浓汤咸烧骨奶白菜味道与云腿津白相近可算系异曲同工之妙,冬日以蜡烛保持菜色和暖可以一赞。最后 台式塔香茄子 塔香香味独特如果可以小瓦煲热呼呼端上一定可以成为冬日美馔。甜品原
Soho 区食中菜晚饭都系第一次。
抢眼茶壶炖汤见有特色就落单 天山雪莲炖海星、姬松茸炖花胶
樱花虾跟酱油又真系令到个饭几香口嘅。
塔香香味独特如果可以小瓦煲热呼呼端上一定可以成为冬日美馔。甜品原本想叫造型独特十三邀,可惜分量太多所以落咗份麻雀诈糊
轻尝,原来系椰汁马豆糕味道,重新包装又的确几有趣。