2017-06-06 178 浏览
寻晚老婆大人睇完电视啲饮食节目,今日就话好想食串烧。好啦,横掂都好耐无食串烧了。今晚黎呢间川烧位于佐敦文英街,老婆大人就话点解好似熟口熟面,我答佢「梗系啦,隔离咪油麻地狗公园啰,你早两日先黎过」整张MENU睇下先都好多选择㖞都系拣左野饮先,食串烧最好叫枝啤酒饮下,无咁热气吖吗最后叫左呢支KONA BIG WAVE,啤酒味唔算太重,平时唔多饮酒都可以一试。先黎季节限定嘅--冰镇芥兰劲芥兰一啲都唔苦㖞,加上天时暑热,整个凉伴前菜真系可以开开胃口。川香海蜇伴青瓜--细个成日叫海蜇做橡筋,就系钟意啲「橡筋」够烟韧再配上爽口青瓜,又一醒胃之选。烧鲜虾胶腐皮卷--外层烧得很脆,内里虾胶很滑且香。烧特级牛舌心--牛舌都是属于较稀少的部分,所以我会慢慢品尝,肉质够嫩,牛味十足。特别推介--蛏子王SIZE相当大,不愧蛏子王之名肉质爽口弹牙,味道鲜甜,只想一吃再吃。呢款烧日本广岛蚝,虽然并非十分肥美,但蚝味非常浓,而且也没有烧得很干,内里仍然保留著水份。烧芝麻汤圆我第一次食,平日食芝麻汤圆糖水时,成日比啲汤冲走了芝麻。但烧汤圆就唔会了,芝麻烧过后更香,外皮则相当烟韧,作为甜品够晒满足。

整张MENU睇下先
都好多选择㖞

都系拣左野饮先,食串烧最好叫枝啤酒饮下,无咁热气吖吗
冰镇芥兰
先黎季节限定嘅--冰镇芥兰
川香海蜇伴青瓜

烧鲜虾胶腐皮卷

烧鲜虾胶腐皮卷--外层烧得很脆,内里虾胶很滑且香。
烧特级牛脷心

蛏子王

特别推介--蛏子王
SIZE相当大,不愧蛏子王之名
肉质爽口弹牙,味道鲜甜,只想一吃再吃。

烧日本广岛蚝

烧芝麻汤圆