2021-06-22
难得要返Office,放工就同同事小酌一杯,我地去左位于铜锣湾嘅一杯屋居酒屋。餐厅格局都唔错,几有日系风格,而且间隔上似划咗包厢,私隐度高,特别系呢个时势同人隔开啲都好。虽则两条佬嚟食,但都唔系食咗好多,反而系食串烧同一品料理为主,选择多,上菜亦快。首先要左一份美国牛小排,睇卖相就已经觉得好靓,烧至大约五成熟,咬落好Juicy。可能因为烧香左,就唔觉啲脂肪位好肥腻。女友唔喺度就叫条鱼食下,因为唔使拣骨比佢。呢条盐烧喜之次Ok㖞,一放低已经有烧即香气,二来肉质细嫩,配上酸汁食更能突显鲜味。之后就食咗一连串嘅鸡串烧,估唔到鸡嘅种类都咁多啊!当中包括简单用上七味粉调味已经好食嘅鸡心、鸡小肉同鸡肾;比一般鸡软骨爽口弹牙嘅鸡胸软骨;以及比较少见鸡横隔膜肉,上面加咗山葵面豉酱,店员话呢个酱能将最原始味道呈现。佢其实系内脏,但冇腥味,几有咬口。最后系烧大黑菇,切片上食得方便,只菇无烧到干,食落依然多汁。