2018-03-21
最近频频到婆婆家家族聚会,一家人欢聚除左嘻嘻哈哈乜都倾,食饭都系一大环节,次次我同老豆都会论流斩料加𩠌,今次到我,出完西九买野,就顺便系天桥下面间快靓正斩料~以前住深水埗都成日食~除左可以外买,左边仲有另一铺位系佢地既餐厅,可以堂食~烧味价钱大众化~挂到满满既叉烧墙,色水靓到见到就流口水,我就最爱半肥瘦,但亲戚怕肥,所以今次要左瘦叉~当然要请师父加d蜜汁啦虽然系瘦叉烧,但唔会干硬,食落软熟,入味,个蜜汁甜甜的好惹味另外斩左一斤乳猪,师父系个盒度开左个洞,到夜晚食时个皮仲系脆卜卜,只猪肥瘦适中,脆皮下一层薄薄的脂肪,食落甘香,肉质嫩滑~见到烧腩靓,又斩一斤,个皮超级酥脆!油脂同猪肉,油脂薄身,肉厚身,层层相间,食落松化,肉味香,沾芥末食,味道好夹,仲减轻腻感~~除左叉烧,仲有烧排骨,排骨比叉烧焦香,喜欢啖啖肉的就食叉烧,喜欢较为香口同有骨"选"下的就岩食烧排骨,两款都够入味,两款都好吃~
以前住深水埗都成日食~
除左可以外买,左边仲有另一铺位系佢地既餐厅,可以堂食~
烧味价钱大众化~