2021-11-28 707 浏览
星期六同朋友去咗佐敦食晏倾嘢,大家倾到差唔多时间各自返归。佢住附近,我问佢有乜加𩠌推介。佢二话不说就话即系斩料啦哈😆,并且推介试吓「陶园烧腊饭店」。餐厅完全系街坊店,门面并唔起眼,亦无华丽嘅装修,不过就有热情嘅招呼。我其实只系喺门口望望,但老板娘已经出嚟睇吓我有乜需要👍。我要咗半斤叉烧同烧鹅下庄,望住师傅即场斩,保证唔会扣料,所以得两盒都好重手啊🤘🏼。烧鹅下庄($120),屋企人好钟意食烧鹅🦢,我见挂出嚟都几靓,就买边鹅髀食食佢。烧鹅皮脆多汁,鹅肉又香又嫩,我老豆仲话一食入口就已经分到系鹅定鸭。下庄有髀食🍗,但就无胸肉,噒骨为主。我认为呢度嘅烧鹅烧烤香气特别强,好惹味啊。叉烧半斤($64),我嗌咗瘦叉🐷,因为怕食肥膏,但打开盒后有啲后悔,因为见好似有啲干身。不过一食就觉得自己谂多咗,叉烧锁住肉汁,肉质软稔,甜度咸度适中,份量足。总括嚟讲,我哋成家都满意来自陶园嘅烧味🥢,小店出品绝对不比连锁店逊色,价钱亦好正路,难怪店内坐满堂食嘅客人!最后,我想讲门口只烧鹅公仔著咗衫好鬼搞笑啊🤣。
烧鹅
叉烧
最后,我想讲门口只烧鹅公仔著咗衫好鬼搞笑啊🤣。
2021-11-20
外卖自取