2021-02-08
自从疫情蔓延,都好少外出用膳,今日途经香港仔,行过依间大爷烧鹅,喺门外已经闻到阵阵烧鹅味,再望下个厨窗挂住胀卜卜嘅烧鹅,金黄色嘅烧肉,即刻流晒口水!油鸡饭,甜甜豉油,卤到鸡皮入晒味,专登叫鸡胸,一d都唔鞋,好嫩滑,而且师傅仲起埋骨!薰蹄海蜇饭,海蜇调味得刚好,好香蔴油味,爽脆口感,而且薰蹄块猪皮好弹牙,补充骨胶原,配上辣椒醋食,一流!烧鹅叉烧食,一试难忘,烧鹅皮甘香可口,一啖咬落去,满口充满鹅油!而且鹅肉腌得充满香料味,半肥瘦叉烧,甜蜜可口!烧肉皮脆肉爽,原来所有烧味都系铺内即烧,所以够晒新鲜!另外,值得一提嘅系,店内依个男店员,非常之有礼貌,因为我地想食多款烧味,佢耐心帮我地分配好,以最实惠价钱,食到所有物品,而且佢不停留意店内食客需要,主动提供服务,咁热衷工作嘅年青一代,真系值得嘉许作鼓励!
烧肉皮脆肉爽,原来所有烧味都系铺内即烧,所以够晒新鲜!