2022-12-04
今日放lunch 系佐敦行左几个圈都谂唔到食咩! 望望手表原来已经差唔多够钟 乜都冇食过就行左半个钟 行到鬼死咁肚饿见到有间烧味铺紧系即刻入去医一医肚系人都知烧味饭 大份夹抵食 但系味道点样就真系未必有保证 黎到依间陶园烧腊饭店 大家就肯定唔洗担心依样野。叫左个叉烧烧肉鹅脾饭 一上到枱 即刻哗出声叉烧呀~ 好好味既叉烧呀!!~!!~!!叉烧表面闪著橙红色蜜汁既光泽,微㶶边位置散发著炭火既痕迹,咬落去啖啖肉,而且伴随原本锁左系叉烧入边既油香,慢慢渗出黎依种粗犷的佬味唔怪得不论男女老幼,地盘佬定系金融才俊都难逃烧味饭既魔掌。除左叉烧 ,烧肉都一样唔讲得笑,,以我成世人食咁多次烧味饭既经验烧肉既质素就一定系最难以捉摸,一个唔觉意黎左碟肥膏烧肉就真系唔知点算好但系依度既烧肉肥瘦比例岩岩好 我自己黎讲就偏向七成肉三成肥 连埋上面果块烧到脆脆地既皮就perfect池。最后紧系唔少得最紧要既烧鹅脾! 细细个听人讲一只完整既鹅脾大约可以占成只鹅重量的八分之一 我都唔系好信,今日见到之后唔信都唔得大大只鹅脾 肉质弹牙 相信佢生前应该系赛跑冠军 再加上秘制既酸梅酱 清新脱俗 而且更加系令我胃口大开饭
系人都知烧味饭 大份夹抵食 但系味道点样就真系未必有保证
黎到依间陶园烧腊饭店 大家就肯定唔洗担心依样野。
叫左个叉烧烧肉鹅脾饭 一上到枱 即刻哗出声
叉烧呀~ 好好味既叉烧呀!!~!!~!!
大大只鹅脾 肉质弹牙 相信佢生前应该系赛跑冠军 再加上秘制既酸梅酱 清新脱俗 而且更加系令我胃口大开饭都食多几碗,考试仲得100分!