2021-01-16
而家周末可以做嘅嘢唔系好多,而且想远离人群,最好就系离开市中心,讲啲九唔搭八嘅时间食嘢。今日嘅限聚令依然系晚上六时后唔可以堂食,于是我哋就喺下午4:30到达深井,食一个我都唔知系下午茶定系晚餐嘅嘢。呢度最好嘅系如果你好彩嘅话车系可以停喺门口,我哋今日还算好彩,落车行入去就有得食。呢度大部份系做四人枱,中间房$1屏风,虽然2人限聚,一台总算坐到四个人。不过如果两个人去食,就会觉得坐得唔系咁舒服。上枱嘅碗碟好油腻,虽然我本身对佢嘅要求已经唔系好高,但碗碟有油渍,我始终觉得食得唔系好舒畅。叫咗¼只烧鹅,虽然下装比上装贵,但食只脾总系开心啲,于是就叫咗一个下装。虽然天气好冻,但系烧鹅上枱依然热辣辣,皮脆,而且唔算好油腻,中间嘅脂肪唔算太多,而且都叫有肉食。烧鹅当然最好系全只叫,因为一定会一只热辣辣拎出嚟,如果散叫就好睇多唔多人,多人order嘅时段,一只烧鹅攞出嚟好快就会被切晒,自然都会好食。今日虽然唔系人多嘅时间,但出品水准尚算唔错。椒盐鲜鱿做得都唔错,炸得酥脆,调味刚刚好,鱿鱼也新鲜。始终食呢类型讲究镬气嘅𩠌菜都系传统酒家做得好。总括嚟讲传统中菜唔讲环境讲镬气同味道,呢度总算唔错,不过卫生
总括嚟讲传统中菜唔讲环境讲镬气同味道,呢度总算唔错,不过卫生就扣好多分了。