2018-11-05 109 浏览
今日同朋友仔去新蒲岗为咗份功课做资料搜集,到咗夜晚就顺便食埋饭先返屋企。见天气凉凉地,经过又见到烧皇烧烤鸡煲专门店,就谂起好耐冇食鸡煲,所以就入去食。入到店铺入面,见地方唔大,但系D客就络绎不绝。我同朋友仔都喜爱食辣,所以点咗麻辣鸡煲,为咗可以留肚食多d野,叫咗半份鸡。呢到有得拣要几麻、要几辣、需唔需要走芫荽、洋葱等。我地惊太辣太麻,但又唔想BB麻BB辣,所以我地拣咗小辣,朋友仔唔食芫荽同埋洋葱,所以拣埋走芫荽走洋葱。师傅炒好个鸡煲之后先上枱,令到个鸡煲更香。上枱之后,店员仲会开炉帮手捞一捞,再焗一焗,务求令个鸡煲完全熟透,但又唔会过熟影响肉质。所以焗完一开盖,麻辣鸡煲既香味立即扑鼻,香、麻、辣俱全,肉质嫩滑,令人冇办法停手,食完再食。不过我地都认为我地拣得太保守,下次可以拣中辣,过一过瘾。食完鸡煲之后,店员就加汤预备打边炉。配料双拼($34)拣咗鱼皮饺同埋芝心丸,都系我打边炉常食既配料。手打墨鱼滑可以随自己喜好分大细size,渌好后食落口感弹牙,墨鱼味香。自家水饺馅料有木耳丝、猪肉碎、椰菜丝,十分清甜,但略嫌水饺皮碱水味较浓。呢到除咗鸡煲之外,串烧都系非常出名,所以我地就叫咗一D串烧

入到店铺入面,见地方唔大,但系D客就络绎不绝。

麻辣鸡煲(半只鸡)
食完鸡煲之后,店员就加汤预备打边炉。
火锅配料(双拼)︰鱼皮饺、芝心丸

手打墨鱼滑

自家水饺

烧牛舌、烧牛柳粒

呢到除咗鸡煲之外,串烧都系非常出名,所以我地就叫咗一D串烧黎试下。首先黎到既有烧牛舌同埋烧牛柳粒。烧牛舌肉质有咬口、带韧劲。
烧牛柳粒

烧牛柳粒外表金黄香脆,内里颜色仍带粉红,烧得啱啱好,唔会过熟,所以咬落去充满肉汁,唔会过韧。烧牛舌同埋烧牛柳粒两者虽然口感不同,但都可以食得出串烧透过烧烤后,表面的腌料散发出闪闪油光,变得十分惹味!
烧金菇牛肉卷

平时好钟意食金菇肥牛卷,所以点咗串烧金菇牛肉卷。味道甜甜地,仲多咗烧烤而有既惹味。
川烧特大茄子

BBQ最钟意烧茄子,呢到有川烧特大茄子,立即点客黎食。川烧可以拣辣度,如果冇特别要求,可以拣小辣。上枱个刻就见到茄子既size好大条,两个人share食就唔惊唔够食啦!茄子面头铺满蒜粒,再撒上少许葱花,茄子肉烧得好淋,腌料调味得刚好,食到我地舐舐脷!
烧金菠萝

食咗咁多肉,点咗个烧金菠萝黎清一清个口腔。金菠萝烧完之后,依然多汁,清甜唔酸。
烧蛏子皇(3只)

店员推介呢到既烧海鲜唔错,我地都叫咗D黎试下。烧蛏子皇$100有三只,见价钱几抵就叫咗三只。店员讲到明烧海鲜要等一段时间,因为海鲜要清洗要一D时间。话明系蛏子皇,货真价实,size真系好大,肉质饱满而且爽口弹牙有嚼劲。店铺用咗蒜粒、辣椒粒同埋葱花作调味,但海鲜独有既鲜甜系遮盖唔到!
烧大扇贝(3只)

另外,我地又叫咗烧大扇贝,都系$100三只。烧大扇贝都系用蒜粒、辣椒粒同埋葱花作调味。大大粒既扇贝烧得刚刚好,唔会好韧,鲜甜惹味到我觉得争紧D粉丝或者白饭!
海鲜大多都系时价,所以可以留意下店内张贴或者问下店员价钱。

除咗美味鸡煲之外,串烧、烧海鲜都好高质。店员仲推介我地下次黎,可以试下椰子鸡煲,因为够滋润,啱哂宜家干燥既天气。虽然呢间店舖细小,但系却见到都几多人黎食,高峰时期仲会有几枱人系门外等位tim,我谂除咗因为D食物好味之外,仲因为店员友善殷勤既服务态度,唔系一般连锁店可以感受到既感觉!

MENU:
烧牛柳粒
烧金菇牛肉卷
川烧特大茄子
烧金菠萝
烧蛏子皇(3只)
烧大扇贝(3只)