2021-06-15
之前去过旺角嘅虫二,呢间上环嘅3rd Space系佢间姊妹店😆两间都有唔少室外打卡位,仲有招牌麻糬班戟🥞.🥞招牌烧海盐忌廉麻糬班戟🍫.有7种班戟味道拣,配烧海盐忌廉,北海道牛奶雪糕,仲有鲜果解腻🍌🍇 拣咗Hershey黑朱古力味,唔会太甜腻🙈 pancake几厚身,外层少脆,入面湿润松软,几饱肚🤰🏻麻糬偏软糯烟韧,做到拉丝效果,但食到另一边pancake就冇乜麻糬🤣🙈 烧海盐忌廉有啲焦糖脆脆增强口感,偏咸,觉得有啲抢味🍯雪糕几creamy,但觉得牛乳味唔算好重🍦但呢个价整体几抵食🥰.评分:7.2/10价钱:$85.🥚 自家制番茄酱烟肉慢煮蛋意粉🍝 .好钟意个自家制番茄酱,味道够浓郁‼️🍅 意粉好挂汁,每啖都酸酸甜甜,好惹味🙈仲有烟肉片、温泉蛋、秋葵、粟米仔🌽但捞匀温泉蛋都唔系好食到蛋味🥚佢仲有碟沙律解腻🥗 整体几清新开胃😋.评分:7.5/10价钱:$95.🍍鲜菠萝酱薄荷梳打🍹.呢个系厨师推介所以嗌咗😆要捞匀个底嘅菠萝果酱先饮,果酱入面好多果粒,几有口感‼️因为系菠萝,所以偏甜,但都几fresh,相对latte冇咁饱济🥛原本好担心薄荷味会重,但呢杯冇乜薄荷味,所以几钟意🌿.评分:7.7/10
🥞招牌烧海盐忌廉麻糬班戟🍫
🍍鲜菠萝酱薄荷梳打🍹
评分:7.7/10
价钱:$46
🍵 宇治抹茶豆乳拿铁配北海道牛奶雪糕🍦
抹茶味唔系话好劲,但好香豆乳味,奶味好重🥛 店员话饮咗下层嘅宇治抹茶先,先再捞埋上层嘅牛奶雪糕🍦虽然雪糕牛奶味唔重,但捞匀饮入口几顺滑,唔会太甜腻👻
评分:7.4/10
价钱:$48