2019-04-03 41 浏览
放工约朋友去尖沙咀饮嘢食宵夜吹下水。突然之间好想食日本烧蟹盖,揾到呢间系附近又未食过就一齐上去试下。唔好讲咁多即刻叫杯啤酒先,虽然佢得一款生啤,但价钱又几平。一杯细嘅都系$39,大杯到好似个头咁嘅都系$88!咁当然叫杯大嘅爽下啦。然后我哋就叫咗几个小食一边饮嘢倾计一边送吓酒。浜烧蟹盖&浜烧三色蟹盖虽然就唔系好似日本咁有个火炉自己烧,但都会见到火炉喺餐厅嘅一边烧紧自己嘅蟹盖,依然令人满心期待。蟹盖入面除咗蟹膏之外仲有满满嘅蟹肉同蛋黄。搅匀一齐食,蟹味大爆发!而且味道冇一般蟹盖嘅通病:太咸!呢度嘅蟹盖味道刚刚好。朋友嘅三色蟹盖都好靓仔,佢话加咗海胆之后味道更加鲜。牡丹虾刺身,肉质新鲜,味道甜美。饮酒又点会少得烧物呢,明太子牛油烧乌贼须,鱿鱼须够爽脆不靱,加咗明太子牛油去烧更加咸香。烧鸡软骨,烧够干身,做到好似炸出嚟咁香口,结果另外要叫多两串。呢间餐厅虽然地方唔大但坐得几舒服。每一种食物都有水准,嘢饮价钱合理,不失为同朋友饮嘢倾计食嘢嘅好地方。

然后我哋就叫咗几个小食一边饮嘢倾计一边送吓酒。
浜烧蟹盖&浜烧三色蟹盖

牡丹虾刺身,肉质新鲜,味道甜美。