2017-04-13 671 浏览
话说,有个在海港城返工的朋友约我倾嘢,叫我去佢公司对面食个午餐,佢话试过好正,于是我叫埋我个同事一齐去,原来系食浜烧的一间餐厅。装修都几骨子,而且几日本风,又坐得舒服,环境唔错几宁静(仲有outdoor 位)。看看餐牌,有好多款定食拣,以地段同装修来看,价钱又唔算好贵㖞,我叫左个杂锦刺身丼:话说呢个杂锦有海胆油甘鱼三文鱼拖罗剑鱼腩三文鱼子... 我数得出已经有咁多种刺身,而且真系款款新鲜,有啲好似有两片,都算几抵食!可以同时食到咁多款又新鲜又美味的刺身,感觉好幸福!旁边的蒸蛋同沙律都一丝不苟的,个蒸蛋好滑,沙律菜好新鲜!特别想提一提𠮶片拖罗啦,入口即溶,再加上甜甜的玉子,几清新。食到剑鱼腩!想起曾经有个朋友用肥猪肉来形容剑鱼腩,肥猪肉又怎可以俾媲美剑鱼嘅可口呢?剑鱼有肥猪肉的滑溜香腻,但系亦有剑鱼独有的甘鲜,所以先咁正!食紧个饭嘅时候,个蟹盖同带子已经放了上枱准备牺牲了!重视口中有美味的学刺身丼,眼睛都离不开呢两个美物帆立贝系一啲都唔平凡架,可能火候掌握得好好,食落口嘅帆立贝除了十分之鲜美,肉质亦都系好爽口弹牙!个蛋仔同埋啲蟹膏捞埋蟹肉呢个配搭叫人怎样抵挡得了?幼滑到极点的蟹膏大包围的
个蛋仔同埋啲蟹膏捞埋蟹肉呢个配搭叫人怎样抵挡得了?幼滑到极点的蟹膏大包围的方式侵蚀着其中鲜味到极点的蟹肉丝,人间极品啊!

仲可以放上薯片上面食,别有一番滋味!

2017-04-11
  • 蟹肉蟹膏甲罗烧