2018-10-15 245 浏览
之前上网见到有人分享土耳其菜,令我一直都想试吓土耳其嘅菜式,尤其系热沙咖啡。今日经朋友介绍下,终于去左一间位于油麻地既fusion菜餐厅。餐厅有一个开放式吧枱,坐近啲可以见到调酒过程。所有位子都系梳化,全程晚餐都坐得非常舒服,坐窗口位仲有靓景。周末既晚餐当然要饮酒,可以麻醉下自己,接日返工返学嘅沉重事实。我叫左一支青岛,职员问要唔要玻璃杯,非常贴心。经职员介绍下,女朋友叫左一杯既甜甜地既cocktail,cocktail主要由malibu同tequila调制成 ,malibu带有hazelnut既味道,所以比较甜。酒精浓度唔算高,易入口,所以女友都几钟意。重要既野要讲三次,烧羊架真系好好味,好好味,好好味。羊非常软嫩,而且唔膻,三大件非常满足,卖相亦靓,真系睇得又食得。烧羊架仲会配上印度簿饼,夹埋羊肉食亦得,得左。第二个主菜系印度香春鸡,咖哩汁偏稀身,唔太辣,送饭一流。鸡非常嫩滑,煮得非常入味。唯一可惜嘅系份量比较少。当然唔少得地道热沙咖啡。由落咖啡粉,到将杯不断系沙上面打圈都系纯人手制作,制作过程系一种享受。不同平时饮嘅咖啡例如latte,热沙咖啡回甘,带来轻微苦涩。唔好睇得一小杯,

烧羊架仲会配上印度簿饼,夹埋羊肉食亦得,得左。

当然唔少得地道热沙咖啡。由落咖啡粉,到将杯不断系沙上面打圈都系纯人手制作,制作过程系一种享受。不同平时饮嘅咖啡例如latte,热沙咖啡回甘,带来轻微苦涩。唔好睇得一小杯,其实后面既长柄杯仲可以倒多一杯。咖啡杯亦非常精致,可谓一次难得既体验。

最后老板请咗我哋食龙须糖,同香港龙须糖最大分别嘅系入面冇花生饀,,而且由白糖制成,土耳其版本嘅龙须糖糖丝非常幼细,柔软蓬松,充满空气感。

今次晚餐终于令我感受到土耳其嘅气息,就算将来去唔到土耳其,我都会间唔中去呢度饮一杯热沙咖啡。

2018-10-14
  • Grilled  Lamp  Chop