2018-08-13
放工后, 回家的确不想煮饭, 又想起母亲的伟大!自从搬来九龙城后, 的确很适合D"无饭煮人"起度生活因为咁多条食肆街, 到而家我都未食哂所有餐厅, 不过总有几间会encore就好似呢间咁, 虽然是有点贵, 所以encore的次数可能2-3个月才一次, 已好过有d食一次便不回头!平日晚市是较少人, 唔使等候便可以入座大部份都是卡位, 坐得舒服!上次起度食咗烧肉, 今次要试下其他食物先日本蚝, 先来6只, 因为买6送1, 就算1只都唔贵, 只系$48咋㖞即开壳, 虽然无外国咁多海水的咸味, 亦都无咁腥, 但我钟意加上牛石特制有少少酸嘅萝卜茸酱汁, 好开胃, 又juicy!!跟住黎每人一个活马粪海胆, 好邪恶呀!其实....我都系第一次咁食咋原来佢d刺唔会好尖, 系软身既另一只见到白色既汁液, 系因为新鲜, 所以先会见到但唔代表我呢只无就唔新鲜呀, 你睇佢个样就知新鲜啦, 无溶埋一pat好邪恶啰!极上刺身海鲜船一望就系新鲜货色啦, 不过呢个我只食咗少少, 都系食咗海胆一样都系咁出色既都系好肥美食完生冷野, 紧系开始食返d熟食热野啦: 蟹味噌甲罗烧好多蟹膏2只小钳都仲有好多肉架千其唔好浪费,
自从搬来九龙城后, 的确很适合D"无饭煮人"起度生活
平日晚市是较少人, 唔使等候便可以入座
大部份都是卡位, 坐得舒服! 上次起度食咗烧肉, 今次要试下其他食物先
其实....我都系第一次咁食咋
原来佢d刺唔会好尖, 系软身既
另一只见到白色既汁液, 系因为新鲜, 所以先会见到
极上 刺身海鲜船
一望就系新鲜货色啦, 不过呢个我只食咗少少, 都系食咗海胆
一样都系咁出色既
都系好肥美
食完生冷野, 紧系开始食返d熟食热野啦: 蟹味噌甲罗烧
好多蟹膏
至多做返多d运动啫
一d都唔腥, 用白饭捞均咗个味啱啱好 (平时唔重口味)
最后再来个: 和牛炒饭
放上台果一刻, 劲香劲惹味
和牛带点脂肪, 与炒饭中和咗, 唔会觉得油腻
系佢地出名既朱古力糯米滋
面头是今期流行的脏脏朱古力粉
冻冻地软软地, 薄薄的糯米皮包住软朱古力, perfect! 4个人食咗每人5百几蚊, 是有点贵, 但材料真系新鲜嘅!
所以间唔中要黎对自己个胃好一点
题外话/补充资料:
估唔到烧肉好食, 佢地既刺身同熟食都好食!