燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
住喺天后嘅朋友,推介咗我一间烧肉店,叫烧肉屋,佢话呢间舖头好受欢迎,劲多唔同嘅游客会去食,佢问我有冇试过,仲要话好推介,之后主动订位约食饭。望一望啲相以为系日本烧肉,但系出奇地又会有韩国嘅前菜,既然价钱唔贵就试吓啦。叫点前菜,几个人简单叫少少海鲜,再加佢肉肉宝盒,饮杯特别嘅饮品,咁就一餐。蒜蓉牛油烤凡立贝,上菜𠮶刻的确几搞笑,中间送一个韩式嘅紫菜饭,当然烧呢个技巧实在冇乜难度,质素也属于正常水平,但咁嘅配搭真系第一次见。薄切宫崎和牛后配特制月见烧汁,个样非常靓,完全系打卡必吃。生蚝有买一送一,法国Les Huitre,唔系好大只嘅品种,买一送一就直刻叫,唔会有投诉嘅价钱同品质。宝盒入面有A5和牛肉眼盖系主打及多种稀有部位,$459嘅价钱还可以吧,当然和牛肉眼盖系最出色,稀有得来非常好吃。烧了一个晚上,加两杯特饮,大家谈天说地,简单的在小店的气氛吃得像在异国般的晚上。

薄切宫崎和牛后配特制月见烧汁,个样非常靓,完全系打卡必吃。