2023-07-08
📌 牛角Buffet (雅兰中心) - 旺角弥敦道639号雅兰中心2楼209-213号舖🗓(8/7) 星期六 ⏰ 下午2:30左右 💈特式:讲开烧肉,好多人第一时间都会谂起牛角,牛角系香港有超过20间分店,当中有提供放题嘅牛角Buffet就有6间,今日就去在雅兰中心店,相信佢应该系6间中最具人气嘅一间。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:佢地系分唔同等级肉同食物种类同平日/假日等嚟区分价钱,以前就系分Lv1 去到 Lv5,最近就转左分为(日)(风)(水)(世)(唯)(雾) 6级唔同嘅烧肉套餐,而家等我同大家讲下🐮味道先。水之烧肉套餐 $438 - 呢个算系中间值位嘅餐,可以拣选嘅食物,未计出面可以攞嘅前菜/小食/甜品/饮品,都已经多达118款,以下我重点讲下有咩特别推介比大家。🐮牛类 - 牛类选择都唔少,有唔同级数/部位,每款仲会提供2~3款口味,真系令人花多眼乱,当中最推介一定系牛舌(无论辛味/塩味),另外和牛牛肋条/牛板腱,仲有日本国产牛肩脊肉都非常出色。🐷🐐豚羊 - 豚同羊种类就唔算多,当中日本熊本豚角烧,同唯一一款羊肉,纽西兰羊颈柳表现都唔错。🦐🦪海鲜 - 最底个两个级数
🗓(8/7) 星期六 ⏰ 下午2:30左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
🦐🦪海鲜 - 最底个两个级数套餐就只有多春鱼同青口两款海鲜,去到水之烧肉级数就会再多5款,包括塩味牛油带子/牛油广岛蚝/塩烧鲭鱼/车海老/鱿鱼软骨烧,除左鲭鱼我地无试,其他都系几高水准,尤其是车海老好新鲜,鱿鱼软骨烧就好爽口弹牙,不过唔沾酱料就无乜味道。
小食/前菜 - 另外出面自助嘅牛肉昆布汤/牛角饭/泡菜都系必食之选。
甜品 - 有自助甜品区同软雪糕机,软雪榚口味有成5~6款,烧肉放题嚟讲,口味选择算多,当中有一个特浓朱古力,我就觉得最好食。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 饮品系自助形式,自行出去斟,有啡咖机,汽水机,果汁及冷泡茶,种类都多达2~30款。
🍽环境:餐厅占地都几大,有大量卡位,出面自助区都算干净卫生,整体都叫做企理,但抽风真系做得麻麻,越坐就feel到越大阵油烟味。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:全程系用QR Code落单,入坐前职员都好用心介绍menu,态度都算可以,上菜速度都ok,但收碟速度就有点慢,但就无漏单/扣单情况出现。
💰💸价钱:今日一共5人,叫左个水之烧肉套餐,埋单就$2190,为返每人就$438,价钱算正常合理。
🐲💬总结:今日系同朋友庆祝生日,牛角Buffet都系庆祝生日嘅其中一个好地方,不过100分钟限时就真系有点短,因为始终烧肉系费时过火锅,所以100分钟就有少少唔够用。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️❤️