2022-11-25
🥚蛋美第一次食咁多款嘅放题😻✨旺角刺身海鲜鸡煲烧肉打边炉任饮任食‼️🫡同场加映Movepick放题劲抵🤩🔥.呢间主打多选择嘅放题餐厅劲佛心❣️近排好多Ig pop出嚟推荐✨先讲环境先!一入到有分卡位同中间嘅座位❣️普遍如果两个人嘅话其实都坐到四人枱✨攞嘢饮嘅地方亦都有几个好方便🤍可惜今次饮恨冇卡位😿2个人今次食咗美馔B鸡煲海鲜放题套餐 - $308/120分钟任饮任食❣️仲加咗$30转鸳鸯煲🔥.1️⃣汤底 - 川味麻辣汤、花胶雪蟹清汤🤍好欣赏呢个辣汤🙏🏻汤味好浓辣椒香而且入面嘅料超级足🥺佢个味同质素其实都拍得住出面嘅麻辣烫❣️🤍花胶蟹清汤又真系有成几块花胶喺入面‼️再加埋啲红枣熬制✨成个汤几清甜都好满意🤩✨🤍其实佢额外仲有芫荽汤、蕃茄汤、胡椒猪肚汤等等~不过就冇试到啦今次🙈2️⃣刺身、海鲜、鸡煲🤍首先一坐低就会有刺身拼盘、海鲜盘送上🤍留意翻呢两个都系送一次如果再食嘅话要加钱㗎‼️几惊喜嘅位系无论刺身定系海鲜都唔会唔新鲜同腥✨识落啲刺身会阵清甜✨螺系蛋美至爱✨🤍广岛蚝唔腥又肥美🤤虎虾都要食够大只爽口😽个人觉得如果系放题有呢个质素其实都算系咁🙏🏻🤍鸡煲上到嚟嘅鸡系会少啲~不过你可以再加❣️其实呢个几好嘅系佢啲肉真
旺角刺身海鲜鸡煲烧肉打边炉任饮任食‼️🫡
同场加映Movepick放题劲抵🤩🔥
1️⃣汤底 - 川味麻辣汤、花胶雪蟹清汤
2️⃣刺身、海鲜、鸡煲
🤍鸡煲上到嚟嘅鸡系会少啲~不过你可以再加❣️其实呢个几好嘅系佢啲肉真系好多唔会全部都系肥皮🥺同埋个份量啱啱好得嚟俾你留到个胃之后嘅烧肉同埋边炉🤩🔥个鸡煲其实几惹味❣️下次食嘅话会再嗌辣啲😛🥰
3️⃣火锅、烧肉
🤍肉方面其实有牛肩胛、和牛、牛舌拣✨SBR和牛都真系最好食😛张成块和牛浸落麻辣汤烚下烚下🤍唔使点酱都觉得牛嘅油香好出🥺油脂唔多平均分布但依然入口即融🤩再加埋个辣汤其实真系几正😻🥰不过‼️西班牙黑毛猪先系我最爱🥺唔知点解我觉得佢薄得嚟啱啱好食落又冇咁腻🥺✨
🤍配菜方面虾滑、黑松露鲮鱼滑、冬菇酿肉、虎虾、牛柏叶都系今次食得比较多✨ 虾滑因为真系几新鲜几钟意🤍黑松露鲮鱼滑嘅黑松露味都好出几惊喜✨冬菇酿肉几特别但冇话特别钟意😛虎虾就够大只必点🤩呢啲配菜摆落花胶汤就最啱🤩索晒啲汁食落嘅菜都好清甜解腻🥺🤍
🤍烧肉方面相对逊色啲😛可以烧嘅肉唔多🤔今次烧咗腌咗嘅鸡翼、猪颈肉个人觉得肉冇咁新鲜🙏🏻反而你拎西班牙豚肉同和牛牛舌烧开心好多❣️点埋佢嘅日式烧肉酱同韩式辣酱正🥰✨亦都可以烧下茄子、韮菜等等~不过今次冇留太多quota系烧蔬菜😛
3️⃣甜品
最后呢食个甜品先❣️记住如果想食Movenpick雪糕系要落单因为个柜系锁住咗‼️‼️‼️雪糕大家食多啲啦😛令我几欣赏嘅系佢嘅雪条🥰有阿波罗嘅红豆、绿豆、蜜桃红茶等等~我试咗支紫米雪条都几好味✨
📍喜亭轩 (旺角)
旺角亚皆老街16号旺角商业大厦3楼
🤍[7.5/10]
#蛋美在旺角 #香港美食 #旺角美食 #日本菜 #旺角 #hongkongfood #美食推介 #打边炉 #火锅 #放题 #任饮任食 #牛肉 #火锅放题 #旺角放题 #寿喜烧 #旺角边炉 #肉料理 #牛扒 #豚肉 #麻辣烫 #花胶汤 #movenpick #烧肉 #鸡煲 #刺身 #海鲜 #阿波罗 #牛肩胛 #牛舌 #鸡翼