2024-09-01
今次我番工要去长沙湾做野,难得又要出去做野,梗系慢慢饮茶叹下先继续啦,呢间点心小店有个叫世一烧卖拼盘,我地其中一人好钟意烧卖,话要黎试下😆呢间小店既坐位就似冰室类,长方枱,唔系圆枱,但亦都好似茶楼咁,有普洱寿眉啦嗌🫖世一烧卖拼盘(特价$98)(原价$138)呢个烧卖拼盘就系呢间餐厅既特色点心,一共有12款唔同既烧卖,特价都真系抵食,一笼4粒本身都$30几,佢12粒先$98仲有d鲍鱼等既贵价烧卖,所以钟意食烧卖系抵架,佢12款分别系传统烧卖,鲍鱼,芝士墨鱼,鹌鹑蛋,泡椒,梅菜扣肉,花椒辣,蕃茄海鲜,爆汁墨鱼(龙虾汁),芫茜马蹄猪肉,牛肉,麻辣牛肉,我最钟意就系泡椒味,够特别辣辣地,岩我食,其次既花椒辣,爆汁墨鱼都系正野😋炖汤蒸饭套餐($68)呢个又系抵食之选,单点炖汤同饭,平均每样都$40,而呢度有炖汤汤都几惊喜,以为净系得点心,我地拣左南北杏菜胆炖猪肺汤,个汤都好足料,又清润🫕饭我地拣左章鱼肉饼饭,size都唔细,够晒我地几个人share,个肉饼都好味,特别系d肉汁捞落d饭度就正🍚鱼肚滑鸡扎($39)鸡扎大大件,入面有齐芋头,冬菇,鸡,件鱼肚都系大块,索晒d汁好味🐥鱼翅灌汤饺($36)
世一烧卖拼盘(特价$98)(原价$138)
炖汤蒸饭套餐($68)
鱼肚滑鸡扎($39)
鱼翅灌汤饺($36)
呢度有灌汤饺食又系惊喜,佢同传统茶楼比较一d都唔失色,足料又好食🥟
爆馅叉烧包($24)
叉烧包同一般茶楼既差唔多,合格食物👌🏻
香茜马蹄牛肉肠($29)
牛肉肠整得好滑,同埋个豉油佢唔系淋上面,系自己逐件点😗
蒜蓉鲜虾春卷($29)
呢碟春卷整得好脆,里面既蒜蓉鲜虾几香蒜蓉味,平时食开冇既,所以觉得新奇得黎都好食🦐
千岛酱脆炸萝卜糕($34)
呢个萝卜糕又系一款特别既点心,佢用炸去整件萝卜糕,加埋d千岛酱食,口感外脆内软,又有埋d酱咁,系劲好味,必点既点心🤩
呢间点心店抵食得黎d野食好创新,净系烧卖都咁多款,而个炸萝卜糕就系我最钟意食既一款,其余炖汤,蒸饭样样都有,得闲黎呢类点心小店饮茶,都几好😁