2010-04-19 133 浏览
知道呢间鸟羽名古屋料理餐厅已有一段日子,但迟迟都未有机会试到,但试完之后竟有一种相逢恨晚嘅感觉!唯一可惜今次午市到来,下次晚餐到来时一定要再嚟呢间居酒屋狂食串烧豪饮清酒!餐厅装修系一般居酒屋格局,由于楼层面积细,所以分左上下两层。上层系一般堂座座位同厨房吧位,而下层就系独立厢房同塌塌米。而上层嘅墙架上放满左330毫升瓶装清酒墙,如果大家睇中有心水就咁拎落黎就得,每支盛惠$78。名古屋秘制手羽先唐扬($48/5只),有分原味,中辣同大辣三款。今次叫左中辣试,辣度适中系我还可接受嘅程度。我之前睇过唔少关于呢味炸鸡翼评价,绝对系毁誉参半,因为佢唔系肥大肉厚,啖啖鸡味果种,而系烧得干身惹味果种,最适合佐酒。其实鸡翼本身用左咩酱料烹调我唔打算去理,味道系点心里有数,总之我食得开心过瘾就够...串烧牛舌($28) - 牛舌质素其实唔系一般货色,但胜在师傅功夫到家,烧出黎嘅牛舌几有水准,而且竟可以烧到Medium Rare,实在有啲意外惊喜!砂肝唐扬($38) - 酥炸鸡肾是也!炸得火喉啱啱好,入口唔会太干,咬落亦唔韧,绝对系一级佐酒小食!串烧广岛蚝($28) - 外型上其实真系几肉酸,好似只蚝火灾

串烧广岛蚝($28) - 外型上其实真系几肉酸,好似只蚝火灾中劫后余生咁,点知入口蚝味十足,味道又真系唔错,不过我就觉得贵左少少~

正食之一就系呢个照烧鸡扒饭set($85),卖相唔错,照烧酱汁份量刚好,唔会搞到成碗饭太湿,而且鸡皮烧得干身薄脆,鸡肉亦有咬口,唔错~!

正食之二就系杂锦刺身饭($128) - 三文鱼,𫠒红鱼,帆立贝,八爪鱼,海胆,牡丹虾,蟹籽,蟹柳,玉子,墨鱼...十种食材九个精彩,唯独玉子未到家,有如其他港式小店质素~不过如果中意食杂锦刺身饭嘅朋友,呢个绝对满足到你!

如果坚持要食到地道名古屋风味的话,黎到鸟羽或者会破口大骂,但平心而论呢间餐厅食物质素,服务态度同埋价钱收费上,都系相当合理而且高水准。边食边回看餐牌,想试嘅仲有好多,下次有机会一定一班好友黎呢度开怀痛饮,每样串烧佐酒小食都慢慢品尝先得!
清酒墙....好靓~!
名古屋秘制手羽先唐扬
串烧牛舌
砂肝唐扬
串烧广岛蚝
照烧鸡扒饭
杂锦刺身饭
台位前放左好多清酒作为装饰
2010-04-17
清酒墙....好靓~!
名古屋秘制手羽先唐扬
串烧牛舌
砂肝唐扬
杂锦刺身饭
台位前放左好多清酒作为装饰
  • 秘制手羽先唐扬,砂肝唐扬