2019-08-20
日日都落雨,今日终于好天气, 接完老婆收工四处游车河, 一路向北, 上咗3号干线, 见到路牌就去咗深井, 唔使谂一定系食烧鹅。 呢度都有几间嘅烧鹅店 , 我见陈记好似喺九龙区都有一啲分店, 就试下呢间啦。呢度有户外嘅座位, 亦有冷气嘅室内铺,先是一个烧鹅例牌, 原来都有分庄同下庄, 下庄价钱贵少少,就代表系脾位, 我哋叫咗下庄, 例牌都好大碟,而且热辣辣仲有个烧鹅汁香喷喷, 咬落去皮脆肉滑。 我最钟意呢度嘅职员同师傅, 个个都系上咗年纪, 好有细个上酒楼嘅童年回忆。 呢个小窗睇到厨房火光熊熊 ,师傅喺入面功架十足咁样煮嘢, 镬气十足 ,好有feel。 你睇下我个黄金虾, 只只都爽口弹牙, 每一只虾沾满晒咸蛋黄。叫咗一人一只蒸扇贝, 扇贝肉好新鲜而且超多蒜蓉同粉丝, 呢啲先系主菜。最后嚟多一个啫啫通菜煲, 一个煲仔上非常烫口, 加咗少少辣椒同虾干非常惹味。呢度啲小菜种类非常多, 而且价廉物美, 下次要call齐人,试多几款𩠌菜。
呢度有户外嘅座位, 亦有冷气嘅室内铺,