2021-06-21 604 浏览
第一次去深井探朋友,佢都算系深井原居民,梗系请教佢边间嘅烧鹅最好食啦。朋友话其实间间差唔多,佢问我地想食肥D定瘦D,我就话瘦D啦,无咁罪恶,于是佢就带我地去咗呢一间。呢只烧鹅系用炭烧嘅,所以佢D皮带有炭香味,特别系脾位支棍仔,炭香味浓D再加上烧到㶶㶶地,真心正。佢只鹅又真系几瘦,皮同肉之间无乜皮下脂肪,唔洗一边食一边要咬走D肥膏,尤其是佢个颈位,真系食得特别畅快。不过因为佢真系瘦,所以食到一D肉地比较厚嘅部份,相对会比较韧,不过无办法啦,要瘦就一定唔肥美。除咗烧鹅,友人仲建议我地要试佢嘅椒盐鱼扣。鱼扣,即系鱼嘅胃,一般最常见系乌鱼扣(乌头的胃),有D火锅店都有得食架,食落烟烟韧韧有赵口,因为一条鱼只有一个扣,所以真系要熟客先至攞到。呢个椒盐鱼扣好食嘅,不过又未算好有惊喜,但系由于出面其他地方真系好少食得到,所以都系值得一试嘅。
2021-06-19