2021-10-19
对深井嘅印象只系知出名食烧鹅。有位住深井嘅朋友同我讲有间叫One Restaurant嘅餐厅有款用烧鹅整成嘅汤,问我有冇兴趣试下。烧鹅就食得多啦,用烧鹅整成嘅汤就真系未试过。见几特别就一于试下。餐厅喺陈记广场地下,喺中银同陈记烧鹅中间。朋友熟呢头所以好快揾到。餐厅有户外同户内座位可供选择。去嘅时候升值下雨天,所以入咗去坐。先上蒜蓉包。蒜蓉包又软又香,一人一片,份量啱啱好。深井出名食烧鹅,估唔到呢度有用烧鹅整成嘅汤,见几特别就试下。自家古法深井烧鹅法式清汤鹅肉同汤分开上。将汤倒入装住鹅肉嘅碗黎食。鹅皮脂香四溢。汤用鹅煮成,将鹅嘅精华融入到汤里。汤真系够清,一d都唔油腻!👍🏻店员推介我试「焦糖日本水饲猪鞍配士多啤梨莎莎」。佢话同平时食开嘅肉唔同,水饲猪系食素嘅猪。好好奇究竟有咩唔同就一于嗌黎试下。猪鞍切得好薄,肉质同平时食开果d唔同,好均衡,腍身易咬。尤其喜欢佢个士多啤梨莎莎,酸酸甜甜好开胃。😋秘制炸鸡件配蜜糖芥末酱鸡外脆内嫩,唔会炸到好干身。点埋蜜糖芥末酱甜甜地更滋味😋。饮品方面,我嗌左西柚百香果果茶(冷热同价)。用啤酒杯装,好大杯!果香同茶香互相平衡,唔会太甜。蝴蝶碗豆花柠檬气泡水因为
先上蒜蓉包。
蒜蓉包又软又香,一人一片,份量啱啱好。
自家古法深井烧鹅法式清汤
鹅肉同汤分开上。将汤倒入装住鹅肉嘅碗黎食。
店员推介我试
秘制炸鸡件配蜜糖芥末酱
鸡外脆内嫩,唔会炸到好干身。点埋蜜糖芥末酱甜甜地更滋味😋。
蝴蝶碗豆花柠檬气泡水
因为落咗蝶豆花,上层呈紫色,分左两只色,好靓~柠檬加梳打好refreshing!