2018-07-13 504 浏览
有时有啲嘢真喺兴之所至,路经摆花街分店嘅Pacific Coffee,就随心走入去,纯粹想歇息吓饮杯咖啡迤一迤,不过,见啲甜点卖相几好,就索性饮啖啡、食啖饼,轻松一下。其实中环有好几家Pacific Coffee,但以呢间环境比较大啲、阔落啲,而且,相对上无咁近写字楼,客人少啲,感觉就宁静啲,坐晌度让人更感悠闲。本来例点心水嘅鲜奶咖啡,埋到柜位时,见佢哋推广一款植物做嘅Oatly「燕麦奶」,以代替牛奶,问问职员喺咪咩咖啡都可以用,基本上喺,而且,佢仲话上个月为了响应世界环境日仲特别将6月份订为环保月,有唔少推广,更有啲买一送一嘅优惠,可惜错过咗。甜点方面,放晒晌饼柜下层,眼见都有唔少选择,好几款都啱心水,但想醒神啲,拣咗柠檬挞。燕麦奶咖啡 $38Pacific Coffee啲咖啡本身喺唔错,改用咗燕麦奶,饮落跟平常饮到嘅,又唔会话有咩太大差别㖞,入口依然醇香,口感柔滑,唯一喺需要额外付出多$4,支持吓环保都要啦。清新柠檬挞 $24卖相清新简单,只以半片烧过嘅柠檬片做装饰。挞壳几松化脆口,而挞心嘅柠檬软浆好软滑,入口颇有柠檬清香,少甜而感觉清新,不过,如果酸多少少就更有个性。一杯咖啡,一
Oatly「燕麦奶」
清新柠檬挞
燕麦奶咖啡 $38

燕麦奶咖啡
清新柠檬挞 $24

一杯咖啡,一件甜点,一个悠闲环境,确喺可以为劳累嘅身躯加点力气。