2017-08-21
香港人不嬲钟意食鸡煲、打边炉,今次同朋友去左尖沙咀黄记煌试下佢地既焖锅。听讲系大陆好出名,就睇下佢有咩咁特别啦。我地一坐低,侍应就放低左个竹炭花生,原来系餐前小食黎架。食落甜甜地,又香花生味。佢地既焖锅可以拣鸡、鱼、猪、牛、海鲜等等,仲有唔同既酱汁,有辣有唔辣,任君选择呀。侍应推介如果唔食辣既话可以拣招牌咸鲜汁,钟意食辣既话就可以试麻辣汁,惹味得黎唔会太辣食唔到。由于我同朋友都钟意食辣,所以最后拣左麻辣汁焖鸡。我地另外仲叫左麻辣土豆丝同埋凉拌鲍片海蜇头两个凉菜。个土豆丝食落唔算好麻辣,食唔到太辣既朋友都可以一试。至于个凉拌鲍片海蜇头,个汁既酸度好适中,好开胃呀,会食到停唔到口,正。系食紧凉菜既同时,侍应就帮我地开左个炉,仲拎左个好得意成个大花瓶既野黎。原来佢入面装住哂所有既食材架。第一层放左好多蔬菜,有红萝卜、洋葱、青椒、红椒、车厘茄、蕃薯、西芹、杞子、蒜头、红枣等等。个锅热左之后,侍应就倒哂d菜落去。然后就放第二层既鸡肉,铺系d蔬菜既上面。份量都唔少架,差唔多有大半只鸡。放好哂d材料之后,加左小小调味料同酒之后就上盖开始煮。尼个时候侍应就将第三层既麻辣酱汁用个大匙羹搅返混同令到d酱冇
尼个时候侍应就将第三层既麻辣酱汁用个大匙羹搅返混同令到d酱冇咁杰。
大约煮十几分钟之后,就可以开盖加埋d酱汁再煮。
煮多阵,加埋d芫茜就食得啦。全个过程系冇加过水架,系佢地既「无水烹调法」既,可以食到食物本身既原始味道。煮出黎d鸡肉唔会好老,反而口感岩岩好,好嫩滑,同时又好入味㖞。食到差唔多就可以加汤打边炉。我地拣左d菜,手工松露墨鱼丸同埋鲜虾云吞。
黎到既份量比预期既少,可能惊你太饱挂。
不过个手工松露墨鱼丸的确好好食。好弹牙,而且好香松露味之余又唔会太腻。
鲜虾云吞都唔错,入面d虾都好大粒,食落唔会净系食到块云吞皮。
不得不提既系,原来系黄记煌饮许留山系平过出面既许留山架,一 杯都系$29!我同朋友都叫左杯芒椰芦荟爽,一边食一边饮,正!
总结黎讲,对于钟意食锅物,打边炉既朋友黎讲,黄记煌的确系唔错既选择,一人消费都系三百蚊左右。座位都坐得好舒服,唔会好逼。而且唔会好大油烟,唔似平时食完鸡煲一大阵味。侍应服务态度都好好,好友善。平时一班人黎gathering,都几适合架。