2017-03-28 451 浏览
今日男朋友肥仔生日,系CWB闹市BOOK左间有情调的餐厅。是日晚上8时,记得要book位,因为店舖唔大,唔想放太多枱食客破坏气氛。店舖约10张枱,每张都会放candles, 好岩情侣。先讲环境,墙上设有黑板以粉笔画上装饰,按捺不住走埋去影相,店员都会主动帮你影张相,原来每几个星期就会换图一次,而画的人就是店员! 很有心机去布置呢!有3 course dinner set亦可以散叫。店主好悉心介绍每道菜,可以配合客人的口味。本身上网睇个set唔系咁,问店员才知道,他们会因而食材的素质和供应量而调节menu,大概几星期换一次, 希望客人有高品质既食物之外,亦会配合不同的煮法去增加客人新鲜感。先谈谈餐包。有两款包可配备橄榄油及黑醋,包身温热软软,混合提子干及果仁,咬落有口感,当好奇呢款包边到有得卖既时候,店员介绍,原来系每日系法国运到的面包,事源他们到法国时候觉得呢款包好特别,所以想将这个包成为该店的餐包,听完觉得佢地好有心去挑选食材,留低左个好印象。Salad: 点了日本油𫠐鱼生片 及 香煎法国鸭肝伴焦糖蜜桃配血橙果酱油𫠐鱼生片 清清地,不会给人腻的感觉,好周合做SALAD而鸭肝不似鹅肝腻
今日男朋友肥仔生日,系CWB闹市BOOK左间有情调的餐厅。

是日晚上8时,记得要book位,因为店舖唔大,

有3 course dinner set亦可以散叫。

店主好悉心介绍每道菜,可以配合客人的口味。

先谈谈餐包。

餐包

油𫠐鱼生片 清清地,不会给人腻的感觉,好周合做SALAD

而鸭肝不似鹅肝腻,煎得外脆内软,有溶化的感觉,配果酱好有新鲜感,好赞!

汤:

荷兰白菌忌廉汤

店主介绍,他们的厨师每天用荷兰白菌磨成,日日新鲜,上面仲有自己风干的白菌片,啖啖都系鲜蘑菇蓉,而且唔需要落太多调味料。
荷兰白菌忌廉汤
周打蚬肉忌廉汤-

现时有周打蚬肉忌廉汤饮既店唔多,店主介绍,蚬肉系用新鲜既法国钻石蚬,因为呢款蚬比较少沙,蚬肉比例大只,入口咸咸地,只系因为有阵海水味,刚好为忌廉汤调味,极力推介!
周打蚬肉忌廉汤
法国钻石蚬
炭烧美国极佳级安格斯肉眼扒配红酒汁($438)

点了6成熟的牛扒,切开冇血水渗出,肉身配上大理石纹以炭烧香,咬落6成熟的牛肉,好柔嫩又多汁,唔会太dry,绝对货真价实!
炭烧美国极佳级安格斯肉眼扒配红酒汁
西班牙比利亚橡果猪配烧肉汁($298)

因为伊比利亚猪日常的主要粮食是橡果,所以命名为橡果猪。

由于橡果猪的活动空间广阔,猪只能不停地走动,脂肪更易渗进肌肉里,令脂肪分布更均匀。橡果猪完美的油脂与肉分布,堪称黑毛猪中之「和牛」!

食橡果猪唔似食一般既猪扒,猪质结实但当中平均分配左脂肪,唔会好腻,肉身可以锁死肉汁,咬落去啖啖猪肉既香味,配上烧肉,差d以为自己食紧牛扒。
西班牙比利亚橡果猪配烧肉汁
甜品: cream brulee

服务员好好人,即场问可唔可以写happy birthday都冇问题,

cream brulee即刻烧脆焦糖,平时食既都会雪到好硬身,

但呢个就好soft,好似岩岩焗好既感觉,好有诚意!
香煎法国鸭肝伴焦糖蜜桃配血橙果酱
日本油𫠐鱼生片
日本油𫠐鱼生片
鸭肝
cream brulee
题外话/补充资料: 店主店员非常用心服务,会留意到你食完一个course先会上下一道菜,希望由个包开始去到落甜品,一层一层能够为客人带黎惊喜。 呢间餐厅,俾我感觉好warm,由食材开始都好精心为你而准备咁,唔会好求其上晒d野食就想赶你走,不论服务、环境、食物都好好,就算唔系情侣,一大班人有个宁静d既环境gathering,我觉得都系好唔错既选择。
2017-03-23
庆祝纪念