2019-06-22
听闻旺角前排开了间日式居酒屋,价钱算系旺角属于中上,唔少菜式都比较特别,想试都有一段时间了,记得上次去日本,每日都会出去食刺身、寿司、烧物同串烧等,巧合地今日去了呢区逛逛,这么近水楼台,甚能不去探个究竟? 【申子居酒屋】位于黑布街,在门口既左边有个巨大相扑手嘅graffiti,见到佢就知已经到咗【申子居酒屋】了。踏入店内就系属于地面一楼部份,虽然地方唔大,放咗三个摆满清酒、梅酒等酒类嘅雪柜、一张长吧枱同半开放式厨房都唔会觉得好焗促。连接二楼嘅楼梯唔算斜同窄,但我同朋友一直行上二楼嘅时候,感到地面有一点油淋淋,会是刚刚打翻东西吗?印象分有一点打折扣喔。上到二楼就望到挂满充满日式风味既挂画,枱櫈摆位尚算阔落,除二人梳化卡位外,又有围埋一齐坐既「塌塌米」,算系坐得几舒服。但呢日太爆场,个个都饮酒,成晚都唔系好倾到计,好有居酒屋热闹沸腾嘅气氛。安排坐位后不得不提,因为枱面同时有水渍、少许油渍,只碟好湿,我明都多人进餐,但系呢个卫生要加强注意呢,因为会影响感觉呢。但店员们都好好礼貌同积极主动帮我地换替碟子及清洁,都抵赞啦。.睇睇Menu都算多野拣︰刺身、寿司、炸物、天扫罗、烧物同串烧等等,价钱喺
睇睇Menu都算多野拣︰刺身、寿司、炸物、天扫罗、烧物同串烧等等,价钱喺旺角嚟讲属于中上。有唔少菜式都比较特别,例如申子饭、吉列芝士千层豚肉同水母刺身等。
餐厅更推出期间限定的日本酒任饮活动($348/位),全部都系日本直送的得奖酒,以日本好流行任饮模式进行。
🌟极上塩烧牛舌芯
全晚嚟讲,极上塩烧牛舌芯算系最抵食!牛舌烧得好入味,口感扎实得嚟几爽口,肉质鲜嫩,调味主要靠随石板附上嘅微辣柚子盐同海盐,轻轻点一点成个鲜味拉出嚟,好评好评。
至于其他食物水准中规中矩︰
🌟烧油扬腐皮,酱香味浓,但上碟时已然摊凉左,口感上冇咁脆身!份量可以接受。
🌟烧年糕,海苔味浓,整体口感过于实净,单凭筷子好难分成两份。
🌟🍳申子饭,日本蛋使用🍙,当中灵魂所在是采用了日本蛋制成的云雾流心蛋,泡沬状蛋白口感特别,蛋白打到好挺身,如梳乎厘般软滑,入口即溶,但蛋黄唔够浓香美味,味道全靠拌饭味素及紫菜葱花提供。
米饭口感仍过于湿糯似糊仔状。
虽刚简简单单但已经非常美味。但客人可以再按个人喜好,加上葱、紫菜捞饭一齐食。
🌟吉列千层豚肉🌯
炸豚肉切开6件,每件都用上豚肉一层一层叠上,花尽心思,份量十足而不油腻。
惟调味仍然不足,要靠沙律酱补足味道嘅缺憾。
有小小意见就系对挪威三文鱼洋葱卷啦...
🌟挪威三文鱼洋葱卷…件三文鱼系室温状态下呈上,到来是都有些水同油喺盘上面「浪下浪下」,感觉一般般,,味道些,鲜甜味欠奉;卷住嘅洋葱同豆苗所带出嚟嘅口感算是给它加一点分数。但呢个如果到来时处理好少少可能味道同视觉会加返多D分呢。
🌟巨峰乳酸梳打🍹
巨峰乳酸梳打味道酸酸地,开胃又好喝!
综合嚟讲,呢间嘢气氛不错,食物方面亦有一两款有惊喜。都欣赏餐厅不少菜式坚持用新鲜日本直送材料,部分菜式更是自家研制,几有心思!但卫生呢个位真系有特加强喔。