2019-01-07 1226 浏览
打左咁多日边炉,终于都觉得有啲闷,本来想食鸡煲,但经过见到呢只咁醒目嘅大蟹,于是今晚转左食蒸海鲜!呢度有几款唔同价钱嘅套餐,我哋就拣咗最平𠮶款海鲜餐,$298一位,星期六日要加$28嘅附加费。虽然埋单要三百几一位,但的确物有所值!套餐已经包左八款海鲜,仲有蔬菜、南瓜排骨粥同埋甜品!食到尾真系好饱好满足!开餐之前侍应会先准备粥底,跟住就拎啲海鲜食材出来。食材款款都好新鲜,龙虾同埋膏蟹尤其吸引,爆晒膏咁!一开始先蒸鲍鱼同虾,四分钟就食得!鲍鱼清蒸味道比较淡,虾肉几爽口弹牙,味道好鲜甜!之后就到食澳洲龙虾,每人有半只!龙虾要蒸耐少少,不过侍应会帮我地较好时间制!蒸完之后白雪雪嘅龙虾肉好正,一挑起就成旧肉食得,鲜味十足,食到舔舔脷跟住就到食膏蟹,真系只只都好多膏!呢款蟹嘅膏比较实,味道好香浓!蟹身嘅蟹肉都好鲜嫩,不过食蟹就比较麻烦啰~食完蟹就到龙趸同埋贵妃蚌。贵妃蚌口感非常爽滑,一人一只都有啲唔够喉!最后嘅海鲜系圣子同埋青口精子唔算超级肥美,不过胜在材料新鲜,味道鲜甜!食完咁多肉之后要食返啲菜我哋有粟米、南瓜、娃娃菜同埋生菜,非常健康!之后仲有已经煮好左嘅南瓜排骨粥,啲粥吸收晒海鲜嘅鲜味,再捞

开餐之前侍应会先准备粥底,跟住就拎啲海鲜食材出来。

食材款款都好新鲜,龙虾同埋膏蟹尤其吸引,爆晒膏咁!

之后就到食澳洲龙虾,每人有半只!

跟住就到食膏蟹,真系只只都好多膏!
呢款蟹嘅膏比较实,味道好香浓!
蟹身嘅蟹肉都好鲜嫩,不过食蟹就比较麻烦啰~

食完蟹就到龙趸同埋贵妃蚌。

贵妃蚌口感非常爽滑,一人一只都有啲唔够喉!

最后嘅海鲜系圣子同埋青口

精子唔算超级肥美,不过胜在材料新鲜,味道鲜甜!

食完咁多肉之后要食返啲菜

我哋有粟米、南瓜、娃娃菜同埋生菜,非常健康!

之后仲有已经煮好左嘅南瓜排骨粥,啲粥吸收晒海鲜嘅鲜味,再捞少少菜谱食,好滋味呀!每人仲食咗两碗粥添!

食到咁饱仲有甜品甜品系椰汁雪燕,好滋补啊

2019-01-06
  • 越南顶角膏蟹