同事话我知monthly special系tiramisu cup之后即刻去试,本身想买返屋企开心share,点知店员话cheese易溶要喺30分钟内食,好彩店内有张长櫈畀人毒食。留意曲奇每日款式不同,monthly special 12:00后提供,去之前记得留意店家ig story。好欣赏小店有好多有创意嘅款式,甜度比C—— d——低得多,亦无咁黏口同腻,定价较高但大块足料,值得一试!🍪Monthly Special: Tiramisu Cup ($55)比起曲奇口感更似挞,几钟意饼底除朱古力碎外加左榛子粒粒,有啲咬口,朱古力粉下系厚厚一层嘅mascarpone cream,软滑奶香重,挖深啲系咖啡同酒味兼备嘅ladyfinger,质地够湿润,私心希望ladyfinger嘅比例多啲,想食要快啲去啦!🍪Portuguese Egg Tart Cookie ($50)葡挞曲奇系佢地嘅signature,曲奇松化烟韧,外层微脆,翻热后朱古力粒半溶,加埋果仁好好食,馅料嘅质感比葡挞馅流质,香滑但偏甜,如果馅料部分多啲及蛋味浓啲就更好。🍪Matcha Macadamia ($50)食过几间大

Portuguese Egg Tart Cookie

🍪Matcha Macadamia ($50)
食过几间大牌嘅抹茶曲奇,呢间最啱我口味,抹茶加夏威夷果简直绝配,抹茶味唔人工唔苦,带白朱古力但甜度系可接受范围,翻热后流心效果更明显,难怪系大热款式。
Matcha Macadamia

🍪Peanut Butter Cream with Salted Caramel Peanuts Pookie ($55)
继croffle后到pastry 同cookie合体, pookie口感似有馅嘅danish,切开会见到几层酥皮,内有偏稠身嘅海盐焦糖花生酱,焦糖味较为明显。可惜佢有我最憎嘅肉桂味,带有偏见无法评价。

🍪Key Lime Pie ($40)
相隔唔够一星期又去过,买畀亲戚时留左块自肥,呢款系燕麦提子干曲奇配青柠忌廉夹心,酸酸甜甜,可减轻少少油腻感。
Key Lime Pie
外卖自取