2013-03-16
今晚自己食自己,不想走远,就在地铁站旁的 PopCorn 揾食,选择了土司工坊,点下巴东牛肉黄姜饭配南洋咖啡的套餐 ($48),先取咖啡和牌号后,找个空位坐底等候,当时是七点二十五分。南洋咖啡卖相跟平时没两样,奇怪是多了一支黑饮管,究竟这支饮管有何作用? 再看看四周,邻台食客全把饮管放进杯子内,并用饮管去饮咖啡/奶茶,超!级!奇!怪!首先,点解唔可以直接拿起杯饮?怕咖啡/奶茶太热会烫口?试呷一口又唔觉有问题㖞!其次,支饮管究竟有咩作用?用来搅匀咖啡?咁点解唔比只匙我?用支幼身饮搅得匀 d 炼奶咩?!再者,插支半长不短既饮管落杯咖啡度,睇落都觉得好 「kai」,完全系多此一举,就好似... 好似....你唔会著住雨衣担摭架嘛!!!使乜饮管架?拎起饮咪得啰,怕只杯唔卫生咩?好喇,边闹边饮,唔经唔觉杯啡已经饮晒,说好的巴东牛肉黄姜饭呢?结果,足足等了二十分钟,主角才隆重登场,偏偏碟饭既卖相超!级!唔!得!我够胆讲系我人生食过最 「hea」 既一个巴东牛肉黄姜饭!除此以外,个配套更加令我啼笑皆非,点解系用胶叉,莫非堂堂一间土司工坊「无叉用」?巴东牛肉,竟然只系得两件仔,全瘦的肉质,一咬落去成口
个黄姜饭只得微热,唔香,一放入口,就只得一个脆字,但相比起巴东牛肉,已经算系比较正常。
牛肉难吃,唔想浪费就唯有搏命捞汁食啦,酱汁味道带小辣,唔算好味架喇,系够开胃啰,已经帮到好大忙架喇,但可惜个汁真系唔多,食完两啖,已经干晒塘......