2021-02-26
好耐无食炉端烧啦,今日心血来潮好想食,随便上网揾咗间喺尖沙咀嘅炉端烧。 餐厅唔算好大,有吧台同埋塌塌米,感觉好日式,我哋当然拣咗坐吧台,可以同时欣赏师傅制作过程。 我哋拣咗2个lunch set,每个lunch set🍱包咗小食两种、白饭🍚、汤🥣同主食。 呢度嘅小食同平时出面食嘅小食好唔同,全部都系御番菜,即系日本嘅家常小菜,平时去日本食鱼生就食得多,家常小菜真系未试过,估唔到呢度有得试,感觉好特别。 炸鱼南蛮渍有洋葱🧄、葱,食落酸酸哋,感觉好开胃。 和牛舌生姜煮食落微辣,感觉醒神开胃。 鸭肉烧系冻食,有柠檬酸🍋同埋酱油香味。 筑前煮有牛蒡、冬菇、莲藕、芋头同埋猪肉,味道都几好。 博多风鸡颈肉拌蛋黄柚子醋:鸡颈肉平时绝对唔会食,不过见餐牌个名好似好吸引就试咗,果然无令我失望,鸡颈肉烧得好香,食落好爽口,点蛋黄柚子醋酸酸哋,味道出奇地咁夹,送饭一流。 西班牙黑毛猪柳🐖好香,微焦口感食落微微香脆,肉质嫩滑,加少少柠檬汁都唔错。 甜品星野村烘焙茶布甸有淡淡茶香味,布甸好滑,加少少红豆蓉一齐食,个味道都几夹。 天神布甸其实即系焦糖布甸🍮,店员话可以加啲海盐或者柠檬汁嚟食,味道别有一番风味,不过
炸鱼南蛮渍有洋葱🧄、葱,食落酸酸哋,感觉好开胃。
和牛舌生姜煮食落微辣,感觉醒神开胃。
鸭肉烧系冻食,有柠檬酸🍋同埋酱油香味。
筑前煮有牛蒡、冬菇、莲藕、芋头同埋猪肉,味道都几好。
天神布甸其实即系焦糖布甸🍮,店员话可以加啲海盐或者柠檬汁嚟食,味道别有一番风味,不过又甜又咸未必个个啱食😆
食饱饮番杯绿茶🍵消下滞先...绿茶味浓,而且可以无限添饮。