2016-05-02 652 浏览
几日假期又无得出走,唯有继续系香港到揾食算 ,所以假期嘅第一日,我就决定出城,由新界去港岛!搭巴士再转叮叮,之后就要行夺命斜路同楼梯,搭地铁行去餐厅会舒服好多倍。之前都有试过呢间餐厅,星期五夜晚都可以话系全场爆满,星期六嘅晏昼就得几枱人。餐厅有提供假日嘅早午套餐,啱晒我呢啲有选择困难症嘅人,最后就拣咗个二人餐share所有早午餐都有餐汤同埋可以享用自助沙律吧,餐汤就系南瓜汤,南瓜味唔系太浓,亦都唔系太稠,所以要加少少黑椒调味。而沙律吧嘅选择都好简单,有车厘茄、粟米、生菜、青瓜同鸡肉洋葱沙律,酱汁就有槛㰖油、黑醋和千岛酱,鸡肉洋葱沙律几开胃 ,酸酸甜甜,有啲似泰式嘅沙律。呢个二人套餐就包两杯野饮,之前饮过芒果奶昔Mango Lassi,觉得几好,所以就加多廿蚊将其中一杯餐饮改为芒果奶昔。话就话系奶昔,但系质感唔系好稠,而且都唔系重奶味,酸甜嘅芒果味,可以减轻野食嘅油腻感呢个餐仲有跟黑松露印度薄饼Truffle Naan,上次黎系连埋咖哩一齐食,觉得黑松露味道都几出,不过今次无其他酱汁点,净食呢个薄饼,味道比较淡,不过口感就几好,烟韧得黎有少少脆终于个主菜上枱喇,呢个天多罗拼盘有鸡肉Chi
几日假期又无得出走,唯有继续系香港到揾食算
,所以假期嘅第一日,我就决定出城,由新界去港岛
!
搭巴士再转叮叮,之后就要行夺命斜路同楼梯
Salad Bar
南瓜汤
Mango Lassi
Truffle Naan
,不过口感就几好,烟韧得黎有少少脆
终于个主菜上枱喇
,呢个天多罗拼盘有鸡肉Chicken Tikka、羊架、烧猪肋骨,仲有烧菠萝,份量都几大,另外附上两个汁,一个系类似咖哩汁,而另一个系薄荷汁。鸡肉肉质嫩滑,唔会太干,沾上薄荷汁,味道特别好
羊架表面搽上咖哩酱,微微嘅辣味,但系我就厌羊膻味唔够突出
,同埋因为唔系第一时间食,而铁板下面又有火热住,所以已经熟得济
....
猪肋骨上面就有烧烤酱,几惹味,而且轻轻一咬就可以骨肉分离

食咗咁多惹味嘅肉,感觉都几肥腻下
,好彩有几片酸甜嘅菠萝,可以清一清油腻味道,感觉几清新
Kulfi
除咗假日早午餐牌之外,我仲睇咗主餐牌上面嘅甜品,平时都少见印式甜品,所以就嗌咗枝印度雪条Kulfi试一试,睇英文嘅餐牌,就可以知道入面有杏仁同矜贵嘅番红花
,质感似系冰条,而唔系软滑嘅雪糕条,仲有碎杏仁嘅脆脆口感
;味道方面比较似椰奶,不过就唔好食到番红花味,其实有无放到呢
2016-04-30
Mango Lassi