2016-03-12
今晚我哋要OT,就同个同事去左食俄国菜,当系慰劳下自己。我哋就喺网上search到公司附近呢间俄式餐厅!于是我地就黎到位于边宁顿街的"麦田厨房”。喺店员的安排下,坐左近窗的位置,几舒 适,餐厅以温暖的色调布置为主,灯光柔和,气氛唔错! 打开餐牌,却睇到哩间餐厅背后的故事,原来系个仔为父圆梦所开!话说在俄罗斯内战其间,部分皇室成员连同家中厨子和家仆逃亡到上海定居,后来其食谱流入民间, 当中味道融入了很多上海风味,渐渐的演变成上海派俄国菜,又称“上海西餐”。而店主的爸爸叶师 傅,就是上世纪五、六十年代著名罗宋大菜餐馆的大厨呢!因时代变更,今时今日喺香港都好难再揾到传统罗宋大菜的西餐馆,店主为咗帮父亲实现梦想,一起开咗呢间俄罗斯菜餐厅~睇黎今晚我哋有口福啦! 落单先,我点咗份set dinner,“基辅炸鸡卷”,跟餐有汤有饮品 😋;同事话屋企有汤饮,就点咗个“俄国牛柳丝饭”,另外加咗杯冻柠茶!先黎嘅系罗宋汤,本以为就系跟餐的普通配汤,但呢度D汤,材料好足,有好多蔬菜,主角红菜头更是清甜美味,而且仲睇到D肉,饮落有好香浓嘅牛肉味,酸酸甜甜好正👍。 “基辅炸鸡卷”,上枱店员细心地叫我哋趁热食,仲
食完野返到公司,都仲回味紧,大赞呢间餐厅的食物有水准!侍应服务好周到,除左食物带给我美味享受外,餐厅背后的故事亦令我有得著,下次会再黎!