2024-01-10
年尾,想请爸爸妈妈食一餐,本身想食自助餐,但系老人家话食唔到咁多觉得唔抵,所以就揾一间中菜,叫做有啲质素,菜式精致一啲嘅比父母食。本身系海景嘉福酒店一向都只系食自助餐,浏览酒店网页嘅时候发现有呢一个特价中菜,一位$750 ,都算系budget 之内,所以就book咗三个人。睇过佢个餐牌都系正常嘅菜式,冇乜特别期待当日book咗6:30 ,一入到去环境好昏暗,但系枱面设置都好有中式feel,去到已经有好有礼貌嘅人侍应问你饮乜嘢茶,之后嘅菜式就大概每道菜隔20分钟逐碟上, 菜式可以睇返个Menu,成个餐嘅质素,食物味道中上,比较突出嘅就系燕窝蟹肉羹,好够热同埋好足料,两老都食得好满意,仲有最后嘅蛋白杏仁茶,就算饱都要食晒有少少失望嘅系,本身我备注𠮶度写咗系为咗庆祝两老40周年结婚,最后酒店都系冇任何表示,口头上嘅祝贺都冇呢个系有少少失望嘅