2019-06-09
父亲大人最钟意食海鲜,鲤鱼门果d 海鲜太油太咸,灵机一触不如试下蒸海鲜,一位位咁比钱,又唔洗惊比人呃秤,食得舒服安心蒸汽火锅通常都用草帽做盖,原来系可以吸收蒸汽,防止倒汗水跌落锅内影响食材鲜味我地简左$498一位既套餐:1. 贝类,马刀贝,韩国芒蚬staff 一开始放珍珠米落锅底,再放南瓜粒同猪骨,上面再放蒸盘同海鲜,够钟staff 就帮我地开草帽。蚬原汁原味,马刀贝大大只,肉质饱满,唔洗点酱汁已经好好味!食完后,staff 帮我地将蒸盘倾斜,令净低既蚬汁精华落到下面既粥,一路食已经一路好期待个粥2.芝士贵妃蚌加芝士比较新颖,但食落有d 失望,芝士吊唔起蚌既鲜甜味3. 黄金汁蛏子黄金汁,即系灯笼椒汁,好味呀!终于试到唔系蒜蓉蒸既蛏子!而且味道好夹3. 翡翠汁蒸鲍鱼staff 话翡翠汁即系菠菜汁,不过我食到似香草味,anyway 都系好味既,鲍鱼唔会过熟,口感好,不过有d d 腥4. 龙虾一人半只龙虾,size 唔算大,但好在口感结实啖啖肉,有鲜味5.肉蟹令人惊艳既肉蟹,蟹肉味好浓,又滑又juicy, 鲜甜味最出系肉蟹,所以摆系蒸海鲜既最后一道😜6. 虫草蒸鸡d 鸡蒸到连鸡胸都滑!调味都
我地简左$498一位既套餐:
1. 贝类,马刀贝,韩国芒蚬
2.芝士贵妃蚌
加芝士比较新颖,但食落有d 失望,芝士吊唔起蚌既鲜甜味
3. 黄金汁蛏子
黄金汁,即系灯笼椒汁,好味呀!
终于试到唔系蒜蓉蒸既蛏子!而且味道好夹
3. 翡翠汁蒸鲍鱼
4. 龙虾
5.肉蟹
6. 虫草蒸鸡
d 鸡蒸到连鸡胸都滑!调味都唔错,加上沾到岩岩肉蟹既汤汁,好味!
7. 芥兰
蒸完既芥兰好爽口,发现店家好有心思,芥兰寒凉,所以摆埋d 姜系上面,完全感受到佢地既用心,加分👍🏻👍🏻
8. 红枣糕&蜂巢糕
2 样都好好味,我食左蜂巢糕先,食落好香甜,质地好特别,唔错唔错。红枣糕ok
去食既朋友仔建议食左红枣糕先,因为蜂巢糕较甜
9. 南瓜猪骨粥
重头戏黎啦
煲左个几钟既粥好绵好滑,重点系超级超级鲜美,每一口都有海鲜既精华!我食到最重既系肉蟹既味,虽然好饱,都忍唔住食左一碗粥😌😌😌
10.西瓜
食到依到,我已经弃权了🤣老公话ok 甜
店家用料新鲜,调味新颖有心思,staff 服务都非常好好细心,会问洗唔洗抖抖再蒸下一样,照顾你既需要,抵赞👍🏻👍🏻加上父亲大人食到眉开眼笑,身为女儿既我份外觉得满足