2016-01-05
大家有几耐无拖住爸爸妈妈去街?有几耐无同佢哋去玩成日呢?我好好彩,得到一个最快乐的童年,全因有两位(最爱玩的)幕后功臣,爸爸妈妈,常常系我嘅文章中出现的俩老,带着我到处玩到处吃,行过不少山谷、看过不少博物馆、走过不少渔人景致,到依家重回旧地时,都会记起细个嘅时候,同爸爸走过来一条小巷,比赛最快捉到妈咪时,我一下跌亲,大门牙都甩咗,变咗无牙妹嘅事,当时嘅痛楚就已经唔记得,但爸爸一边抱住我,另一边,妈妈帮我用热鸡蛋按摩,去走膝头哥瘀血,谂都好窝心。今日就同俩老离开市区,我哋搭巴士去到天水围,再搭的士入到嚟流浮山,价钱大约三十蚊以下就到,目的系买金蚝,重回一下旧地,望厦山望吓海,走一走!假日嚟到,游客都不少,行咗阵我哋为食一家人就到小食店休息一下,餐厅一边系四人座位,一边有几张大圆枱,餐厅好似停留系刚开业嘅年度,无咩大改变,保留当时嘅味道,仲有小猫咪系餐厅游走,餐厅都几宽敞坐得几舒服。点咗炸蚝串、炸萝卜 (炸油池),炸蕃薯流浮山其中最岀名系蚝田,如果搭车经过深圳湾公路大桥,就会见到近香港嘅海面上,会有一大片蚝田,好有小鱼港嘅味道,炸蚝串算系最有特色!爸爸一次就点哂几款小食,炸蚝串起有四大粒,
我好好彩,得到一个最快乐的童年,全因有两位(最爱玩的)幕后功臣,爸爸妈妈,常常系我嘅文章中出现的俩老,带着我到处玩到处吃,行过不少山谷、看过不少博物馆、走过不少渔人景致,到依家重回旧地时,都会记起细个嘅时候,同爸爸走过来一条小巷,比赛最快捉到妈咪时,我一下跌亲,大门牙都甩咗,变咗无牙妹嘅事,当时嘅痛楚就已经唔记得,但爸爸一边抱住我,另一边,妈妈帮我用热鸡蛋按摩,去走膝头哥瘀血,谂都好窝心。 今日就同俩老离开市区,我哋搭巴士去到天水围,再搭的士入到嚟流浮山,价钱大约三十蚊以下就到,目的系买金蚝,重回一下旧地,望厦山望吓海,走一走!
假日嚟到,游客都不少,行咗阵我哋为食一家人就到小食店休息一下,餐厅一边系四人座位,一边有几张大圆枱,餐厅好似停留系刚开业嘅年度,无咩大改变,保留当时嘅味道,仲有小猫咪系餐厅游走,餐厅都几宽敞坐得几舒服。 点咗炸蚝串、炸萝卜 (炸油池),炸蕃薯
流浮山其中最岀名系蚝田,如果搭车经过深圳湾公路大桥,就会见到近香港嘅海面上,会有一大片蚝田,好有小鱼港嘅味道,炸蚝串算系最有特色!爸爸一次就点哂几款小食,炸蚝串起有四大粒,新鲜热辣但粉浆太厚,加啲盐提声味道。
炸萝卜,有个新界前辈话呢个叫炸油池,故名思意系喺炸萝卜丝饼浮系油镬嘅样子,切开炸脆嘅表面,里面一丝丝白萝卜,呢个系俩老小时候嘅小食,今次就可以回味一下,我就觉得调味咸咗啲,食细细啖就比返爸爸啦 人,在遇上挫折时,会放大事情,可能不停在怪责别人,负能量就不断积聚,如果有别人帮一把,开解一下听你嘅申诉,事情好快就过去,每日遇到的趣事比起这些,可能更根本不值一提。一件小事、几句说话,都可能让人感激你一辈子。当自己有困难时得到别人的帮助,我们会心存感激,同样,当我们帮助了需要帮助的人,别人也感到同样的体会。 暖暖唔烫口嘅热豆腐花,加上蔗糖系秋冬干燥天气食更加滋润,豆味几香好滑溜,习惯先吃一啖唔加糖嘅,试清豆香,再加蔗糖上面,糖会因为水份变成深黄色,再食每一啖豆腐花就会有啲脆口感觉,细𠮶就会系咁加好多糖,其实系为食糖多过食豆腐花,哈哈 流浮山原址位于天水围以西,厦村以北的一座小山丘。但后来主要代表其西面数条乡村较旺盛的地方。流浮山以其出产的海鲜闻名,尤其是蚝。因为该处位于后海湾畔,临近珠江口,有淡水流入,所以适合养蚝。食完小食,我哋行到近海边,有间十妹姐卖海味嘅,今次嚟就系要买生晒金蚝,每只都好肥满,买返屋企放系急冻柜就可以,食嘅时候洗一洗干净,落少少油,细火煎香就可以! 陪家人嘅时间,系自己可以定,唔好系机会流走嘅时候先学识孝顺父母喔!
平均消费$ 33/位,3位,3件炸蚝串+2件炸萝卜+2件炸蕃薯+3碗豆腐花
泰兴美食中心 Tai Hing Restaurant
星期一至五:05:00-12:00; 星期六至日:05:00-17:00
流浮山正大街17号
Tel: 2472 3439