2011-06-14
为提早庆祝父亲节,订了ToTT's 的Sunday brunch. 因为太迟订位,所有无得坐窗口位。一坐低,马上要了香槟,侍应带来不熟悉的品牌Billecart Salmon 而唔系之前饮开的Moet,顿时有D惊。但系原来此champagne饮落重好过Moet. 第一啖觉得几酸,但饮落就比Moet醇厚,饮到尾texture 都maintain到,气泡亦见细致。后来google search 先知Billcart Salmon系产至家族酒庄,无大量生产,所以自然冇咁出名。轮到食物,当然主打生蚝,非常新鲜甜美,不过只得澳洲蚝,唔知法国蚝系唔系唔啱时候。另外,海鲜重有蚬、Alaska蟹脚、翡翠螺、小龙虾。蚬出奇地肥美,颇有惊喜。热盘方面,爸爸激赞烧牛肉,话其他自助餐地方唔会有咁靓嘅货色,果然食落牛有牛味,冇根兼唔鞋。而我就不断食即煎鹅肝,异常甘香,真系唯有讲句「胆固醇万岁」!另外值得一提俘cheese嘅选择,有6-7款,包括brie, Camembert,goat, herb cheese and raclette,算多种类。甜品方面,都有6-8款选择,cheescake, mango s
甜品方面,都有6-8款选择,cheescake, mango strudel, bread pudding等,其中bread pudding 就最好食。