2018-08-03
说到韩烧, 要坐得舒服企理, 而且质素有保证, 我想信大家都试为炑八不错~ 我和家人是久不久到这里Gathering, 因为它不时推出抵食套餐, 而且它们的五花腩相当唔错, 所以都系我地既食堂之一~ 今次炑八又有新套餐了, 系食鳗鱼呀!!! (听见都流口水了!!!) 妈咪话四人套餐几抵食, 有烧肉拼盘 (包括厚切牛舌、五花腩、大虾 、鳗鱼、LA骨, 护心肉、 仲有干冰八爪鱼冷面同芝士疍卷,甜品就有西瓜冰沬, 仲有酱油三文鱼饭同埋袖子冰茶一JAR!份量十足! 两款套餐其实都好吸引, 二人餐约HKD 588, 包厚切猪五花, 春川辣鸡, 霜降牛小排、厚切牛舌、大虾、红鱼扒、仲有干冰八爪鱼冷面, 甜品都系包西瓜冰沬和任选饮品二杯 啲野好快就上齐了!! 效率好快, 而且服务员好NICE 又好笑容, 次次来炑八都觉得好开心!前菜就上左四碟, 系可以无限任添的, 个人中意泡菜同芽菜, 好爽口又唔会太辣, 好味! 而炉边就淋上左泡菜疍同芝士粟米, 个人大爱呢度既芝士粟米, 芝士又QQ又拉丝, 好好食! 好快就上左烧肉拼盘同鳗鱼了, 卖相好仙景呀, 因为有好多干冰造成既烟喷出来, 效果一流!
所以都系我地既食堂之一~
甜品就有西瓜冰沬, 仲有酱油三文鱼饭同埋袖子冰茶一JAR!
份量十足!
干冰散左, 见到好新鲜既各式烤肉同海鲜了!! 份量来讲唔算太多, 不过真系好新鲜!
而且每样食物都唔会细细旧, 闻到有阵阵新鲜既香味同光泽感, 好舍得比客人食既~
每样食物都好高质!!!
主角原条鳗鱼 - 本以为鳗鱼有啲腥, 开头有少少怕, 但烤好后真系好juicy, 肉质好嫩滑呀, 一啲都冇鱼果种腥味,脆脆地又够香, 超超超好食呀!
厚切牛舌入口一啲都唔酥!!!有好厚实既牛肉味,食落去好香~~~
而五花腩就无得输, 烤好后块膏变脆, 加上肉质好鲜好juicy! 大虾又大只肉质又够厚, 好爽呀!
而LA骨和 护心肉都好好食, 少少爽但又唔会淋同鞋, 相信系新鲜既肉先烤到呢个效果~
酱油三文鱼饭 -喜出望外既三文鱼饭, 佢系用特制酱油腌制, 食落去口感系三文鱼刺身, 但就有多一层好鲜咸香既酱油,感觉比起普通三文鱼刺身多左多层味道, 好食!而且份量都唔少, 三文鱼又系厚切, 满满咁铺满左饭面, 4人每人可分到一碗~
干冰八爪鱼冷面 - 卖相又系靓靓, 水冷面口感好爽滑, 食落去成个凉晒! 八爪鱼虽然份量唔多,
但够爽又弹, 再加上其它配菜如鸡旦, 青瓜 都清香好味, 成个食落去清淡可口, 食完刚才既烤肉用呢个清清胃口就好了~
芝士疍卷 - 口感似紫菜包饭, 但入面既料都好多, 食落去好实在(如料少会食落去松散), 芝麻好香, 成件都好好食, yum!
袖子冰茶 - 原jar上,够晒4人饮了!! 冰茶比我想像中少甜, 甜度啱啱好,而且有好香既袖子味道,
能消除左头先烤肉果种油滞感, 透心凉!
最后食番个西瓜冰沬 - 造型好靓呀!!!用上又甜又多汁既西瓜原个𫗦上, 入面系又香又浓又滑既牛奶冰再加上q弹丸子, 食落去好有甜蜜幸福感觉, 好好食!!!