2020-11-02 239 浏览
疫情好似好转返,不过其实大家都会担心几时又恶化返,既然系咁,都要接受呢个新常态。人系唔系都要生活,既然系咁,不如去食啲好野啦,今次就去左观塘港贸中心既「榕易烧」度食晚饭啦。难得可以系闹市揾到一间好食的串烧店真系唔易,不过呢间又真系唔错。我地叫左「日式一口牛」、「烧黑毛猪肋条」、「盐烧厚切牛舌」、「金菇肥牛卷」、「鸡软」骨串、「蒜蓉粉丝烧北海道扇贝」、「泰式煎蚝蛋饼配泰式辣汁」、「烧原条蒜蓉茄子」、「蒜蓉牛油焗杂菇」、「王牌烧菠萝条」、「烧翠玉瓜」、「招牌海鲜冬荫功」,当然唔少得两条特饮「泰式咸柠七」、「泰式青柠梳打」。最好食,一定要讲系个「泰式煎蚝蛋饼配泰式辣汁」同埋「烧原条蒜蓉茄子」,真系好有水准,煎蚝蛋饼煎得干爽,食落口是脆的,加埋个泰式辣汁,你会食到一口脆,一口蚝,一口酸辣惹味感觉。另外,「烧原条蒜蓉茄子」都好得,上菜时个蒜蓉味香到扑埋来,食落去茄子啖啖爽口。当然,「日式一口牛」、「烧黑毛猪肋条」、「盐烧厚切牛舌」、「金菇肥牛卷」、「鸡软」骨串,都系好食之选,食串烧无理由唔食呢几款必点之选,要试一间串烧店得唔得,真系食呢啲就见真章。食到咁上下,都见口干,叫了「泰式咸柠七」,「泰式

食到咁上下,都见口干,叫了「泰式咸柠七」,「泰式青柠梳打」,当中「泰式咸柠七」将咸柠打溶于七喜度,口感更佳!
2020-10-28