2011-03-22 20 浏览
又老一年, 当然要趁后生仲食得嘅时候食多啲!何况唔驶自己俾钱, 当然食尽佢!星期一无咩人, 所以唔需要等位!比我坐到个二楼天台近窗位, 可以对住个海食饭, 对我呢啲穷人嚟讲真系夫复何求!?坐定咗之后就落楼下个鱼池睇下有咩好食。有个师父问我哋几多人食同想食啲咩。我就话想食象拔蚌,海胆同墨鱼剌身,难得佢全部都特登揾啲细细只嘅俾我, 等我有钱埋单同话怕我两个人会食唔晒, 难得!!!无话要掠我一颈血!!!抵赞!!!!!!!一嚟就系只紫海胆, 正!!!新鲜同好味!!!所以立即叫多只, 但系嚟𠮶只系黄海胆, 都ok!三种剌身一齐嚟晒后, 侍应阿姐话你哋两个咁瘦竟然叫咗4个人份量嘅嘢, 食唔食得晒呀?我话一定得!!!!不过要慢慢食3个钟啰!!!果然, 系我慢慢食同叹之下, 都系俾我哋两个人食晒落肚!呢度嘅食物新鲜, 而侍应服务一流, 始终都系因为系星期一比较假期少人嘅关系!但系现家食都去边度, 你都会发现有一啲嚟自祖国嘅同胞喺附近嘈尔巴闭!如果想食海胆嘅话就要早啲嚟, 因为就算系闲日, 喺我想叫其他熟嘢食嘅时候、大约2030时都已经所余无几!除咗个圣子皇比较差之外(始终都系金山最好食!), 总括都值
除咗个圣子皇比较差之外(始终都系金山最好食!), 总括都值得再嚟!但系如果有埋白酒供应嚟食剌身嘅话会更完美!!!!
紫海胆, 好浓郁嘅海胆味!
呢个好抵食, 估唔到一斤七可以起到40几片剌身!非常鲜味!
墨鱼剌身就不外如是, 因为本身味道比较淡!但系真系新鲜, 叫做试下!
之后一只系黄海胆, 无咁浓味, 但系比较滑身, 而且都系好新鲜同好味!
大堆头先啱我同够过瘾!
呢个麻麻地, 无金山咁鲜味同有啲靭。
细细只嘅花竹虾,估唔到咁多膏!
俾我咁好彩坐到二楼天台位,正!
2011-03-21
庆祝纪念
生日
紫海胆, 好浓郁嘅海胆味!
呢个好抵食, 估唔到一斤七可以起到40几片剌身!非常鲜味!
大堆头先啱我同够过瘾!
细细只嘅花竹虾,估唔到咁多膏!
俾我咁好彩坐到二楼天台位,正!
  • 象拔蚌剌身
  • 海胆