2022-02-27
对于一个人打边炉,最好就系日式边炉,但最好都系平日lunch, 有啲感觉其实时段会阻住佢地做生意。好耐无黎过呢间打边炉,因为呢间成日都好爆,一来唔想等,二来唔想阻人做生意。对于现今疫情破万,个个都唔够胆出街,政府又限制得2人堂食,所以一个人食都唔觉得尴尬,又唔等位。其实以前都食过葵芳呢间同观塘果间,食过两次观塘都觉得一般,但葵芳就好好味。我都唔知点解。我唔追求和牛,我追求系牛味,呢个叫严选牛肉。其实我根本分唔到精选,严选,特选其实有咩分别,我通常都系睇相同睇价钱。职员介绍呢只系最瘦嘅,同时又见应该系最平嘅($179 90mins),就佢啦。先黎一牛一猪,望落卖相都唔错,我觉得肥瘦适中,同埋呢间系我食开少见嘅,即叫即刨,所以感觉非常新鲜,啲牛仲够冰冻,够挺身。不过只要啲水够滚,渌两渌就食得。其实猪都新鲜,不过个人对猪嘅兴趣其实不大。呢间有好有唔好嘅,系其他任食嘅食物选择不多,蔬菜嘅选择还好,约5款。菇也有5,6款。但其他,如肉丸就少啲选择。不过亦因为少选择,就可以专注食牛喇饮品选择就少左而家好多边炉提供嘅茶饮,不过无糖饮品都有,仲有anson lo 嘅OOHA另一个值回票价嘅系Häage
另一个值回票价嘅系Häagen-Dazs 雪糕,有4款选择,我当日有芒果,云呢拿,焦糖脆饼同比利时朱古力