2004-10-12 18 浏览
国庆节睇完烟花后就同女友到尖沙咀一带揾食,原先计划到Main St.试试巨型汉堡,但路过见店内鬼影都无只,遂转移目标到北京道一号既三藩市牛扒屋。邻店火间土等位既人唔少,但牛扒屋则直行直过,畅通无阻。店内面积比想像中既细,不过景系几靓的,相信睇烟花时会几热闹。头盘选了烟三文鱼配鸭胸($68),鸭胸仅熟跟烟三文鱼味道几夹,不过份量实在太细,唔多够喉。时间配合唔错,两款主菜同时上台,女友点既芝士烟肉汉堡($98)其实系我既主意,事关自己都几钟意呢类口感实在既菜式。汉堡选了五成熟,配有生菜、生洋葱等,味道系想像中既美味,但又略逊于Dan Ryan,问题相信出于牛扒屋既汉堡牛肉系免治既一种,食落缺乏了原块牛肉硬桥硬马既感觉,不过总括来讲都系满意既;伴碟既薯条系原个马铃薯切条而成,属粗条一类,虽则唔系女友喜爱既纽纹薯条,但此品炸得松脆而又呈金黄色,食到女友停唔到口,甚至出现争食情况,认真羞家。侍者将终极主角炭烧西冷牛扒($288)端到跟前,Medium Rare既西冷外表略焦,切开流出少量血水,火候控制得唔错。西冷入口有淡淡既焦味,个人而言并唔介意,虽然西冷充满肉汁,但牛味唔浓郁,有一丝既失望,而

侍者将终极主角炭烧西冷牛扒($288)端到跟前,Medium Rare既西冷外表略焦,切开流出少量血水,火候控制得唔错。西冷入口有淡淡既焦味,个人而言并唔介意,虽然西冷充满肉汁,但牛味唔浓郁,有一丝既失望,而且整块西冷偏肥,单计牛扒唔多值此价钱;
由于女友有薯条,所以西冷改配焗薯,焗薯Size比一般既大些许,伴以酸忌廉跟葱粒实在令人食上瘾,不过最大败笔乃刻意吩咐侍者落多点既烟肉粒。一向对焗薯既烟肉粒有偏爱,爱其咸香脆口,但此店烟肉粒无香无味,食左都唔知系咩野,都几离谱;另伴碟既还有炒杂菜,味道同样不俗。

餐\后再Order了朱古力蛋糕伴雪糕($42),暖暖既蛋糕上放住一球绿茶雪糕,感觉怪怪的。蛋糕偏淡味,并非中间漏浆既一种,比较平庸;有惊喜既系雪糕与蛋糕之间既焦糖香蕉,外脆内软,口感特别,唔错。

餐后望见后面台既西人边饮红酒边叹牛扒,十分疏乎,可惜本人唔识饮红酒,要扮都扮唔黎。埋单$545.6,单就食物质素系唔值此价,但计埋环境等因素,耐不耐一餐都无咩所谓。
餐后又散步到Main St,见内里仍然空无一人,归家又见此店一个食评都无,很是神秘。