2017-05-15
话说今日母亲节,妈妈想食扒。因为德福和淘大得返这间餐厅有扒食,所以迫于无奈来了,否则一定去Ruby Tuesday (搬去mega box了),咁就唔使食到一肚气。呢度星期六日是食半自助餐的。自助沙律吧+甜品吧再加一款主食。其实沙律吧选择至少有10款,食几多拎几多,味道同品质唔错,至少算新鲜。但唔好以为有cold cut 肉类,我见到只有牛餐肉同低级熟火腿。我和妈妈都无食过,只是吃了沙律。主菜妈妈拣了西冷牛扒$188西冷牛好大块,拣了7成熟,牛扒无牛味,肉质过'鞋',五成熟比较好。可惜妈妈食左3份1已经唔想食,佢话无味好难食。薯蓉同伴菜都差到爆,西兰花黄色,煮到过哂时。我拣了龙虾拼安格斯牛$208安格斯牛拣左3成熟,但比想像中熟左少少,肉质比较多脂肪,食落口还可以,但一样没有牛味。伴碟的汁唔够味,要另外加盐。龙虾大只但唔新鲜,肉是'梅'的,失败。我宁愿你换只大虾俾我仲好啦!甜品有几款,只有鸡蛋布丁好食,其他一般。埋单同服务员讲想打包个西冷牛扒走,但服务员就拒绝。其实我系唔想浪费食物啫,我地又唔系要拎走沙律同甜品吧的食物。我都有俾钱食个主菜(最贵的2款),我觉得这个要求唔过份,好想问俾左
主菜妈妈拣了西冷牛扒$188
我拣了龙虾拼安格斯牛$208
甜品有几款,只有鸡蛋布丁好食,其他一般。
埋单同服务员讲想打包个西冷牛扒走,但服务员就拒绝。其实我系唔想浪费食物啫,我地又唔系要拎走沙律同甜品吧的食物。我都有俾钱食个主菜(最贵的2款),我觉得这个要求唔过份,好想问俾左$200到底食左d咩?但我无再同佢理论,母亲节唔想吵架!
作为主打牛扒的餐厅,牛扒唔好食已经失败。打开门做生意咁计较,唔怪得OpenRice 咁多负评。我一定唔会再来!