2021-10-22
今日想快手食个简单晚餐,又一支公系湾仔皇后大道东附近,就黎呢间牛极食块扒。先叫左一块牛柳,系等牛柳上枱既时候就先去自助食物区攞野食。自助食物区有任食沙律,主要系生菜,少少车厘茄同粟米粒,沙律酱有柚子酱同芝麻酱拣。汤同白饭都系任饮任食,汤转左自家制面豉汤,入面配料有豆腐皮几块,味道无平时既面豉汤咸。白饭任装,旁边有d芝麻粒俾你自己落。肉汁,餐具同水都系自助。肉汁有三款比你自己攞,分别系自家制烧肉汁,蒜蓉同辛味芥末烧汁。当我攞完汤同沙律,牛柳就刚刚好上枱!服务员先用抹手纸盖住块牛柳,防止油弹出黎,再用一支牙签拮住固定,真系一攞开张抹手纸,油就弹出黎,记得自己攞即弃围裙。上枱既时候牛柳外面就熟左,入面就未熟架,可以自己切细再系块热石板上加热到适当生熟程度就可以食。牛柳肉质完全唔肥,厚切都够淋,食落啖啖肉。我加左大量蒜蓉一齐食。牛柳上面仲有好多蛋丝。简单快捷又一餐,而且感觉都好健康。
牛柳上面仲有好多蛋丝。
简单快捷又一餐,而且感觉都好健康。