2020-06-07
去完斧山道运动场跑步,最近宜又有好野食嘅地方,当然就系牛池湾啦。牛池湾众多嘅好嘢食之中,我就最钟意富源潮州打冷美食。富源喺牛池湾已经好几个十年,往往都系座无虚席,读书嘅时候已经成日帮衬。富源食物好味得嚟唔贵,而且好有人情味👍🏻👍🏻。宜家嘅老板娘花姐好中意同一班食客倾计同饮下酒嫁😆😆。..冰镇猪手出面食猪手好多时都系卤水,用冰镇手法去处理猪手就比较少,因为程序较多,而且最少要雪一晚先会入味。冻食嘅冰镇猪手其实是一款好惹味的猪手,酸酸甜甜带点辣,好适合夏天。讲返富源嘅冰镇猪手,我好钟意食系因为调味非常咁好,猪手皮又够弹口,唔使怕有果种骨胶原黏口嘅口感,食多几只都无问题😋😋。..卤水鹅肉食潮州嘢要点可以少咗卤水鹅肉?富源嘅卤水鹅肉肉软滑有弹性,非常入味。香料味道平均,突出卤水味之余又唔会涸喉。加埋卤水豆腐,点埋蒜粒白醋汁嚟食,先至够正宗👍🏻👍🏻。..通菜炒牛肉镬气小炒亦系香港地大排档嘅另一特式。今日我就点咗通菜炒牛肉,通菜新鲜,一啲都唔老,牛肉亦够薄片,仲好有镬气添😸😸。..食到咁上下,终于见到花姐喇😀😀。同花姐饮返两杯,叫花姐帮我写两个好味嘅小菜,花姐记帮我拣咗沙茶酱炒牛肉同芥末牛柳粒。.
通菜炒牛肉
通菜炒牛肉
黑啤、蓝妹
沙茶酱炒牛肉
牛肉同通菜炒牛肉一样够哂薄新,但配上沙茶酱炒,风味完全唔同。牛肉底下系满满嘅菜芯,支支菜芯都非常之甜,再配埋沙茶酱食,好惹味好好食😍😍。
芥末牛柳粒
依道菜嘅牛柳粒,配上青椒、红椒、洋葱等材料。牛柳粒外面少少香脆、内里肉好嫩滑。芥末份量合适,少少攻鼻,但又唔会好抢。花姐果然好推介👍🏻👍🏻。
芥末牛柳粒