2017-07-03 251 浏览
一向都颇喜欢到访一啲咖啡小店,因为非连锁模式,家家都有其独特之处,虽然,小弟对咖啡嘅了解都仲喺好有限,不过,就会颇留意佢哋做食物嘅诚意、心思。今日专登嚟到Coffee Talks,目的当然喺佢哋啲咖啡,此外,亦因为几想试吓其牛油果菜式。店面摆放咗少少植物,唔会太过夸张,简单嘅点缀,其实,已可以引起出小店闲情嘅感觉。走进店内,左右两排餐枱配梳化椅,以简单几何立体形吊灯衬托,墙上起多组黑板,以粉笔手绘不同嘅食物,整体布置予人好舒服嘅感觉。一个人嚟嘅话,就建议坐近门口一排高脚位,落地大玻璃对住街景,睇住啲行人急急脚往来穿梭,肯定让你更有一种漫活写意感。此外,墙上仲有唔少挂饰装置,亦令小店更有悠闲气氛。可能餐厅位处太子洗衣街一段,属比较人流少嘅一段街,加上喺新开嘅咖啡店,暂未有太多客人光顾,少咗嘈杂声,环境清静,叫人更能放松。既为咖啡店,餐牌都会比较简单,几页纸睇晒,两张食品,一张饮品。前者有英式早餐、沙律、汉堡、小食、意大利面、意大利饭、比萨及甜品,想唔到都有咁多种类;后者则包括咖啡、朱古力、名茶、梳打特饮、乳酸沙冰、茉莉花水果茶。虽然有晒招呼、送餐,但喺最正就不设加一。顺带一提,凡点主菜类
顺带一提,凡点主菜类食品,都有不少折扣优惠,如细份量少少嘅凯撒沙律$20、是日精选蛋糕$25……等等。
牛油果忌廉汁大虾意粉 $108

餐牌中有数款以牛油果入馔嘅菜式,如小食、面包、意粉、比萨,呢一款牛油果忌廉汁大虾意粉较为有兴趣啲,牛油果嘅表达喺用晌做酱汁方面,以牛油果做成忌廉汁挂上意大利粉之上,所以,意粉呈一片青绿色,意粉煮得咬口之余,牛油果忌廉汁几滑溜,微微牛油果香味,但入口又唔会太重身;而大虾食得出喺新鲜货色,并非雪藏嘢,既有虾鲜味,又爽口弹牙,用料不赖

牛油果蟹肉车厘茄比萨 $118

另一款牛油果菜式就拣咗比萨,因为配蟹肉,未食都觉得吸引。比萨目测应为8-9吋批,厚度为所谓薄批与厚批之间,一上枱时趁热食倒问题不大,但摊凉咗口感就稍稍有点硬,影响整体食味
。但不得不讲,用料非常丰富,批面唔只铺满牛油果、蟹肉、车厘茄、蟹籽,原来芝士之下仲加入牛油果蓉,所以,每啖都充满牛油果味,既有营,又好食
牛油果蟹肉车厘茄比萨
点主菜类食物,可享有正价饮品减$10之优惠,我同友人都喺咖啡「粉丝」,店子起名叫「Coffee Talks」真喺无乜理由唔叹咖啡啰。
鲜奶咖啡 $36(正价)/ $26(优惠价)

咖啡类饮咖有好多选择,但今次就拣杯简单啲。拉花尾对准杯身餐厅标志,做对基本,再细看拉花,细致、对称、杯面无起泡泡,技巧上可以讲有番咁上下水平,跟住晌唔同位置饮几啖,口感一致,可见奶泡撞入意式浓缩咖啡手势好,所以,小弟就好满意杯鲜奶咖啡喇。
鲜奶咖啡
玻璃焦糖泡沫咖啡 $44(正价)/ $34(优惠价)

友人杯咖啡就更见心思,试就无试过,但朋友就赞不绝口,佢话晌意大利泡沫咖啡上再洒上少少沙糖,好似法式焦糖炖蛋咁烧烧,出嚟嘅效果已经好特别,笃一笃真喺好似有层玻璃焦糖。而奶泡打得滑身轻盈,咖啡饮落醇香有余韵,靓豆亦应记一功。
玻璃焦糖泡沫咖啡
既然有优惠,当然会用尽少少嘅,本应每日嘅特色蛋糕要卖$42,依家$25就加配到,今晚从饼柜所见,有两款蛋糕:朱古力咖啡芝士蛋糕(Mocha Cheesecake)及蓝莓芝士蛋糕(Blueberry Cheesecake)。因为意粉加比萨确实好饱肚
,所以,甜品点一客就够皮喇!
朱古力咖啡芝士蛋糕 $42(正价)/ $25(优惠价)

虽然简单一件蛋糕,都真喺无迤住就咁拎俾你,加少少摆设,唧上朱古力浆,卖相真喺可以好唔同。蛋糕由底而上,喺消化饼底、朱古力咖啡芝士、朱古力碎片,净睇外观已觉得唔错,一试真喺有水准㖞,消化饼底薄得嚟够均一,中层嘅朱古力咖啡芝士质感软滑,甜中带点咸味,咖啡味道中又隐约有阵阵芝士味,而饼面嘅朱古力碎片有画龙点晴之效,令朱古力味突出番
。嗒住杯鲜奶咖啡叹依一件蛋糕,真喺正。
朱古力咖啡芝士蛋糕
Coffee Talks唔知会唔会成为咖啡爱好者之间「有嘢讲」嘅小店,但就喺小弟会推介俾爱好咖啡嘅老友,因为地点交通方面,但位处洗衣街,旺中带静,内里环境非常写意,牛油果菜式有心思,咖啡又冲调得出色,服务到位却唔收加一,真喺每一项细分都值攞到高分。
鲜奶咖啡