2023-05-23
以前去肥后屋系鹅颈桥附近楼上舖,食过一次之后就搬左,呢篇食评都拖左一段时间,因为太多好野,又唔想写太多字,我尽力啦。⏹️🔼⏺️早喺鱿鱼游戏之前,肥后屋已经用正方形、三角形同埋圆形。 订位系基本,当日仲要落大雨☔️,喺铜锣湾行过黎有唔少露天位置。除左订位之外,仲要订海鲜,就算唔订晒全部都订少少黎食下,如果唔系就真系浪费左个订枱。 本身汁烧海鲜烧得好已经可以好好食,再加埋柚子汁增添一啲清新嘅感觉,食落仲无咁油腻,真系好好食,所以记得一定要订海鲜(除非你完全唔食海鲜啦)。其他串烧都无咩好讲,就系好食同埋好食(可能你会觉得我系打手,咁你可以睇返我其他食评,我都系有𠮶句讲𠮶句)。 值得一提嘅系「牛油葱饭」,牛油🧈+葱🌱+饭🍚捞埋可以有几好食?你唔好理,我都系第一次见,食一啖就觉得其实简简单单就已经足够,讲漏左,仲要加少少豉油。你唔会明白点解咁简单嘅组合,竟然无谂过(可能我见识少)可以咁样食同埋几好食。 最后要介绍下烧棉花糖,可能你心谂,唔系呀?我细细个去BBQ都成日烧棉花糖架啦,有几巴闭?咁你梗加要试。外脆内软呢啲基本野就唔使多讲,然后我都唔知讲咩好了,总之肥后屋嘅烧棉花糖真系世一。 柚子汁烧蛏子汁烧
柚子汁烧蛏子
汁烧扇贝
汁烧鲍鱼❤️
柚子清酒贵妃蚌
鸡皮
牛舌腩肉鸡心白鳝(唔记得)
牛油葱饭❤️
烧羊架
烧原条茄子(食左一旧先影相)
烧棉花糖(世一烧棉花糖 )❤️