2009-10-11
又要食中餐,有得拣,紧系拣D特色D。六点几的早,无乜人,所以招呼都特别好。一睇餐牌,我和老公都被那顺德鲑鱼卷吸引著,问侍应,她说都大条架,有成两斤重。咁ok啦。来到一睇,我话呢度有两斤!?都落左搭咯,佢咪敷衍我话,「有架!」幸好味道出色!鱼肉滑滑!卷著金华火腿,但无火腿味噃。上汤浸菠菜,菜好嫩又唔油,正!蚬介炒牛肉,镬气十足!牛肉用梳打粉腌过,牛肉味已失了五成喇,腍腍质地似猪润,再加埋蚬介成左「化学作用」,变成猪润咁味道!哈哈!好𩠌得饭。每次食饭都要叫生炒骨,生炒骨好难整得好食麻!唉....肥肉多,又唔脆!仲要衰到落埋D酸萝卜、酸青瓜(o个D上枱开胃前菜)一齐落去炒!感觉好似将唔要既野,炒埋一碟!没有一位用的西米布甸(晏昼卖晒),侍应送番红豆沙给我们。红豆沙有黏度,似乎用米桨煲,豆亦腍得奇怪,奶奶说,豆是俾野o拿腍过。唔怪之得有点同平时食开的沙状/豆状,红豆沙唔同啦。不过有饭后甜品,少少地食一碗都ok架!凤城不同分店,不同质素,北角当然No.1啦,呢间都唔错,镬气够,炒野都惹味D!
六点几的早,无乜人,所以招呼都特别好。
上汤浸菠菜,菜好嫩又唔油,正!
没有一位用的西米布甸(晏昼卖晒),侍应送番红豆沙给我们。