2014-04-08
话说以前见过金牌小龙既任食团购价格还是近$11x同我今次单点既价位相若Anyway……突然去食又唔系常客,冇所谓啦:^)甫入坐就有热茶饮:^)(茶钱$7)金牌小笼包 $36外皮薄而不湿烂一睇好干身以为自己中伏,点知原来干身痴筷子易夹又唔会穿见牛肉面又未上,无无聊聊系到数佢褶数,竟然每个都有至少廿褶:^0趁热快快食啦,咩都唔点就咁咬开小洞明明垂直夹起,入面d汤汁竟然都多到流哂出黎汤汁味鲜不油,好够味入面包肉都好多肉汁,唔只系硬实既块状:^)金牌牛肉面 $58听讲呢间系2013年就凭牛肉面,拎左饮食天王既奖除左小笼包,唔可以唔试下呢个镇店之宝既XD落单果阵个姨姨有提番牛肉面既汤底系有点辣既,会考虑客人既preference呢点几好一见碗面,咦牛腱黎既?仲要咁厚:^S讲真牛腱多筋好容易就韧过橡皮(因为自己煮过真系耐少少就会开始韧唉冇所谓啦,都要食架啦试左汤底,味浓但稀身,唔会咁咸咁痴口(Y)少少辣味好香但唔会呛口乸喉我小心翼翼夹起厚厚的一片牛腱……瞪了一会……一放入口,一抿即化筋位竟全是胶质,唔系韧到可以用黎紥头发跳绳果种:^00000000000冇雪味冇腥味之余,仲肉味鲜浓,有种食紧牛筋腩
价格还是近$11x
同我今次单点既价位相若
Anyway……突然去食又唔系常客,冇所谓啦:^) 甫入坐就有热茶饮:^)(茶钱$7)
金牌小笼包 $36
外皮薄而不湿烂
一睇好干身以为自己中伏,点知原来干身痴筷子易夹又唔会穿
趁热快快食啦,咩都唔点就咁咬开小洞
明明垂直夹起,入面d汤汁竟然都多到流哂出黎
汤汁味鲜不油,好够味
入面包肉都好多肉汁,唔只系硬实既块状:^) 金牌牛肉面 $58
听讲呢间系2013年就凭牛肉面,拎左饮食天王既奖
除左小笼包,唔可以唔试下呢个镇店之宝既XD
一见碗面,咦牛腱黎既?仲要咁厚:^S
唉冇所谓啦,都要食架啦
试左汤底,味浓但稀身,唔会咁咸咁痴口(Y)
少少辣味好香但唔会呛口乸喉
我小心翼翼夹起厚厚的一片牛腱……瞪了一会……
一放入口,一抿即化
冇雪味冇腥味之余,仲肉味鲜浓,有种食紧牛筋腩既感觉
很遗憾,已经冇手擀粗面拣
不过冇办法,仲系想试
但面条部分真系好可惜
佢外表系滑溜,但我觉得唔够面香味,似outsource供应(平日买番屋企)既质感
因为好滑身,唔系好吸到汤汁,亦冇面条既微微甜香:^(
总括而言,牛肉面系牛肉好食,汤底都ok,只系面就……